Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Studija je otkrila gdje je najveća mogućnost da se zarazite – doma ili vani

Podijeli

Kad je prvozaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, stopa širenja zaraze bila je veća

Veći su izgledi da će se ljudi zaraziti koronavirusom u vlastitom domu, nego u kontaktima s ljudima izvan doma, utvrdili su južnokorejski epidemiolozi.

U okviru studije, čije je rezultate objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, proučavani su prvozaraženi bolesnici, njih 5706, te njihovih više od 59.000 kontakata.

Istraživanje je pokazalo da je samo dvoje od stotinu zaraženih osoba dobilo taj virus od kontaktata koji nisu vezani uz njihovo kućanstvo. Svaki deseti dobio je bolest od člana vlastite obitelji.

Stopa širenja zaraze ovisi i o dobi zaraženog

Kad je prvozaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, stopa širenja zaraze bila je veća, utvrdili su znanstvenici.

“To je vjerojatno zbog toga što je veća vjerojatnost da su te dobne skupine u bližem kontaktu s članovima obitelji  jer se radi o osobama koje trebaju više zaštite ili potpore”, kazao je Jeong Eun-kyeong, direktor korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedan od autora studije.

Najmanja je vjerojatnost bila da će prvozaražena osoba biti dijete mlađe od devet godina, kaže dr. Choe Young-june, profesor s medicinskog fakulteta sveučilišta Hallym, iako napominje da je u toj dobnoj skupini uzorak bio najmanji – samo 29 ispitanika, dok je primjerice u dobnoj skupini od 20 do 29 godina bilo 1695 ispitanika.

Djeca su češće asimptomatski prijenosnici virusa

Veća je vjerojatnost bila i da će djeca s covidom-19 biti asimptomatska nego da će odrasle osobe biti asimptomatske pa je to dodatno otežavalo otkrivanje prvozaražene osobe, ako se radilo o djetetu.

Podaci za istraživanje prikupljeni su od 20. siječnja do 27. ožujka kad je širenje epidemije koronavirusa u Južnoj Koreji bilo na vrhuncu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MACAN NE ODUSTAJE: “VIDOVIĆ KRIŠTO je guja iz Šume Striborove, ženski Glasnović”
>>> KOLIKA JE CIJENA BRISELSKIH MILIJARDI? Što smo sinoć dobili, a što gubimo?
>>> Otkrilo se koje mjere spremaju: Stižu nova ograničenja, već od sutra bi mogla biti na snazi
>>> Stigle upute za maske: Evo kad morate nositi pamučnu, a kad kiruršku…
Komentari

Najnovije