Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

STUDIJA IZ WUHANA TVRDI: Koronavirus zahvaća mozak i živčani sustav

Ovi simptomi u početku bolesti mogu otkriti tko su visokorizični pacijenti

Koronavirus oštećuje mozak i živčani sustav polovice teško oboljelih pacijenata i trećine svih zaraženih, tvrdi se u studiji na pacijentima u kineskom gradu Wuhanu.

Simptomi kod takvih pacijenata uključuju nejasni govor, spoticanje, bol u živcima i napadaje. Studija je prvi put potvrdila povezanost moždanih problema i koronavirusa, a osim toga sugerira da bi takvi simptomi mogli ukazati na visokorizične pacijente, piše Daily Mail.

Studijom je zahvaćeno 214 pacijenata iz bolnice u Wuhanu, gradu u kojem je pandemija i započela, a provedena je od sredine siječnja do sredine veljače. Vodio ju je neuorolog Bo Hu s Huazhong Sveučiliššta.

Tri kategorije simptoma

Znanstvenici su podijelili neurološke simptome u tri kategorije. U prvoj su simptomi koji se manifestiraju na središnjem živčanom sustavu, poput vrtoglavice, glavobolje, gubitka svijesti, akutne cerebrovaskularne bolesti, gubitka koordinacije i napadaja.

U drugoj su kategoriji simptomi povezani s perifernim živčanim sustavom, poput poremećaja okusa, mirisa, vida i bol u živcima, dok treću čine ozljede skeletnog mišića.

Sveukupno 78 pacijenata (36,4 posto ispitanih) imalo je neurološke simptome. U usporedbi s pacijentima s blažim simptomima, teško oboljeli bili su uglavnom starije dobi, već su imali narušeno zdravlje, posebice hipertenziju, a pokazivali su manje tipičnih simptoma COVIDA-19, poput povišene temperature i kašlja, prenosi Magazin.hr

Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naprema 1), gubitka svijesti (13 naprema 3) i ozljeda skeletnog mišića (17 naprema 6), stoji u studiji.

Kineski znanstvenici savjetuju liječnicima koji se susretnu s takvim pacijentima da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom kako ne bi došlo do zakašnjele ili pogrešne dijagnoze.

Oprečno mišljenje drugih stručnjaka

S druge strane, virolog Ian Jones sa Sveučilišta u Readingu smatra da su neurološke komplikacije COVIDA-19 vrijedne opažanja, no da ne bi trebale odvratiti fokus s respiratornog distresa.

On naglašava da je polovica pacijenata iz studije imala otprije narušeno zdravlje. Upozorava i da su neurološki simptomi SARS-a (druge vrste koronavirusa) opisani, ali oni su bili prolazni i nisu bili prisutni kod svih pacijenata.

“Događa se, ali to uglavnom ne rade koronavirusi. U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posljedicu ozbiljnosti bolesti COVID-19, a ne kao na novi simptom”, tvrdi Jones.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> JAVIO SE I NAJPOZNATIJI ZVIŽDAČ NA SVIJETU: Ovo je pravi razlog zašto koronavirus treba vladama svijeta!
>>> BISKUP PERIĆ JEDINI KRIKNUO: Zbog korone se tresete, a ovaj gnjusan zločin ne spominjete
>>> Više od 95 milijuna stanovnika, a nula preminulih – što svijet može naučiti od Vijetnama?
>>> Muškarac se žalio na bol u testisima pa mu oktrili koronavirus
Komentari

Komentari