Nedjelja, 31 svibnja, 2020

STRUČNJAK OTKRIO ZAMKU KOJA NAS ČEKA S UVOĐENJEM EURA: ‘Moguće je i smanjenje plaća i socijalnih davanja’

‘Uvođenje zajedničke europske valute u Hrvatsku moglo bi biti znatno kompliciranije nego što se sada čini pa čak i dovesti do zahtjeva za smanjenjem plaća i socijalnih izdvajanja’, smatra dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu

Iako većina argumenata ide u prilog uvođenju eura, na tom putu Hrvatska bi mogla naići na razne zamke. Jedna od tih je i moguće smanjivanje plaća na što upozorava dr. Željko Lovrinčević, znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Uvođenje zajedničke europske valute u Hrvatsku moglo bi biti znatno kompliciranije nego što se sada čini pa čak i dovesti do zahtjeva za smanjenjem plaća i socijalnih izdvajanja, kazao je Lovrinčević za Slobodnu Dalmaciju.

‘Stvari se kompliciraju kao euro dođe na teren politike’

Zamka koja, prema dr. Lovrinčeviću, čeka Hrvatsku na putu k uvođenju eura vezana je uz tajming.

“Sve zemlje uvodile su euro u uzlaznoj fazi ekonomskog ciklusa, u vrijeme kada se ekonomija kretala naprijed i kada je bilo lakše zadovoljiti postavljene uvjete. Iznimka je jedino Slovačka, koja je euro uvodila na početku recesije. Prilično je izvjesno da će uvođenje eura u Hrvatskoj poklopiti sa silaznom putanjom europske ekonomije. A to znači da će u takvim uvjetima postojati dosta jaki zahtjevi na rashodovnoj strani proračuna, u smislu restrikcija koje se odnose na socijalne izdatke i plaće”, objašnjava on.

Ako se to doista dogodi, pitanje eura preći će iz ekonomske sfere u političku arenu pa nije isključeno i da dođe do zahtjeva za referendumom. A tada se, kaže Lovrinčević, stvari posve kompliciraju i euro dolazi na teren politike, a ne ekonomije.

Kuna će nestati taman kad postane prava valuta

Dodatna otežavajuća okolnost mogla bi biti i položaj pojedinih zemalja eurozone, ponajprije Italije.

“Ako je politička situacija u Italiji fragilna, ove godine neće biti ekonomskog rasta. Italija bi mogla u potpunosti stagnirati. A njezina ekonomija će na prve naznake silazne faze gospodarskog ciklusa ponovno postati troublemaker za čitavu euro zonu”, napominje Lovrinčević dodajući da takva situacija gura europsku ekonomiju unatrag baš u vrijeme kada bi Hrvatska trebala prihvatiti euro.

Što se tiče kune, Lovrinčević tvrdi da je ona tek sada “počela živjeti punim plućima”.

“Raste udio kunskih plasmana nauštrb onima u eurima Paradoks je da će kuna prestati živjeti u trenutku kada je počela nadvladati euro. Kuna će nestati u trenutku kada je postala nacionalna valuta u pravom smislu te riječi”, zaključio je Lovrinčević.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’
>>> KRAJ PLENKOVIĆEVIH BRISELSKIH AMBICIJA: Tusk predlaže da Europska komisija ide socijalistima, a Europsko vijeće liberalima
>>> Salvini – Granicu sa Slovenijom zatvorit ćemo žičanom ogradom
>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!
Komentari

Komentari