Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

STRUČNJACI USTVRDILI: Alkohol će pomoći u suzbijanju Korona virusa

Podijeli

U svijetu raste zabrinutost oko pitanja koliko se dugo novi korona virus može zadržati na površinama, do te mjere da je Središnja kineska banka dezinficirala novčanice

Znanstvenici još nemaju odgovor na pitanje koliko dugo virus može preživjeti na površini, a da ima infektivni potencijal. No pojedini stručnjaci izvode zaključke proučavajući druge tipove korona virusa, piše CNN.

Korona virusi su velika grupa virusa uobičajenih među životinjama. U rijetkim slučajevima postaju zoonoze, odnosno bolesti koje životinje mogu prenijeti na ljude. Dužnosnici još ne znaju koja je točno životinja uzročnik korona virusa iz Wuhana. Pretpostavka je da je riječ o šišmišu, no ne zna se koja je životinja bila posrednik između šišmiša i ljudi, prenosi 24sata.hr

Prethodna istraživanja sugerirala su da su se ljudi zarazili MERS-om nakon kontakta s devama. MERS ili Middle East Respiratory Syndrome također je oblik korona virusa. Za drugi oblik korona virusa, SARS ili Severe Acute Respiratory Syndrome, znanstvenici su krivca pronašli u divljoj mački cibetki. Kod tih oblika korona virusa znanstvenici su otkrili da mogu ostati na kontaminiranim površinama poput metala, stakla ili plastike čak do devet dana.

Korona virus na površinama: Čišćenje alkoholom će pomoći

Čišćenje površina uobičajenim kućanskim proizvodima itekako može pomoći, navode znanstvenici, dodajući kako humane korona viruse učinkovito možete unutar samo jedne minute suzbiti sredstvima za dezinfekciju koja sadrže 62 – 71 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida ili 0,1 posto izbjeljivača

Najnovija studija analizirala je prethodne 22 studije o korona virusima.

– Sudeći prema za sad dostupnim podacima, primarno bih se oslonio na podatke vezane uz SARS korona virus koji je najbliži rođak novog korona virusa iz Wuhana te među testiranim korona virusima poklapaju se u 80 posto genoma. Za virus SARS-a se zna da perzistira na površinama od pet minuta do devet dana – kazao je infektolog sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu dr. Charles Chiu.

– Međutim, teško je te informacije primijeniti na novi korona virus zbog različitih tipova virusa, viralnih titrova i okolišnih uvjeta koje su u različitim studijama testirali, a u konačnici tu je i nedostatak informacija o samom virusu iz Wuhana. Dodatna istraživanja laboratorijski uzgojenih kultura novog korona virusa potrebna su nam kako bismo ustanovili koliko dugo živi na površinama – kazao je on.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC ističe da se korona virusi najčešće prenose kapljičnim putem nakon kašljanja ili kihanja, te generalno gledano imaju slabe mogućnosti preživljenja na površinama. No o COVID – 19 virusu tek trebamo mnogo toga naučiti.

– Moguće je da se netko zarazi tim virusom dodirujući površinu ili objekt na kojem se nalazi virus, a zatim dodiruje usta ili nos, pa čak i oči. No vjerujemo kako to nije glavni način prijenosa zaraze – piše na stranicama CDC-a.

Iako postoje sličnosti virusa iz Wuhana s drugim korona virusima, postoje i mnoge različitosti među njima.

– Čini se da COVID-19 nije toliko smrtonosan kao što su drugi korona virusi poput SARS-a ili MERS-a. Više od 80 posto oboljelih ima blage simptome i oporavit će se, a u oko 14 posto slučajeva virus uzrokuje teške simptome uključujući upalu pluća. Oko pet posto pacijenata završi u kritičnom stanju koje uključuje prekid disanja, septični šok i multiorganska zatajenja. U dva posto slučajeva virus se pokazao fatalnim, a rizik raste s godinama. Među djecom smo zamijetili tek nekoliko slučajeva, no daljnja istraživanja tek trebaju odgovoriti na pitanje zašto je to tako – objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako je smrtnost novog korona virusa manja nego što je bila kod SARS-a i MERS-a, čini se da ga se može usporediti s pandemijom španjolske gripe 1918. godine.

– Riječ je o globalnoj zabrinutosti – kazao je Neil Ferguson iz Imperial College London, dodajući kako je vjerojatno da će smrtnost ipak biti manja nego što je bila 1918. godine jer su u javnost dospjeli samo teži slučajevi, dok je broj zaraženih sigurno puno veći. Ipak, ističe, novi korona virus jako se brzo širi populacijom.

– Nemojte paničariti, no ostanite informirani. Ako ste zabrinuti, moja preporuka je da redovito perete ruke, izbjegavate bliske kontakte s bolesnim ljudima te ostanete kod kuće ako ste nedavno putovali u Kinu ili ste bili u kontaktu sa zaraženim. No veća je vjerojatnost da ćete dobiti gripu nego novi korona virus, što znači da se trebate cijepiti i protiv gripe – savjetovao je Chiu.

Američki CDC objavio je da virus gripe na površinama može preživjeti do 48 sati i na taj način, ukoliko niste dezinficirali površinu, možete se zaraziti.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> FARMACIJA TRLJA RUKE: ‘Imamo cjepivo protiv koronavirusa!’ Svi će morati primiti po dvije doze?
>>> PREŠUTJELI SU! Nije točno, širenje epidemije ‘počelo je još u studenom i ne u Wuhanu’
>>> VAŽNO: Upute stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za koronavirus
>>> (FOTO) ISPLIVALA SLIKA: Ma što to Plenković radi za vrijeme intoniranja himne!?
>>> ZNALO SE: ‘Virus će doći iz Wuhana, svi koji se zaraze umiru’ Datum: 1981…
Komentari

Najnovije