FaH

Stručnjaci upozorili: ‘Ako je ovo prva stvar koju radite ujutro, posjetite liječnika’

Podijeli

Problem s odgađanjem alarma odnosi se na razdoblje tijekom ulaska i izlaska iz REM faze sna

Ako ste jedni od onih koji uvijek odgađaju alarm ujutro, čak i nakon dobro prospavane noći, medicinski stručnjaci sugeriraju da nešto drugo možda nije u redu s vama, piše MSN.com.

Naime, prema nedavnom izvješću klinike za istraživanje poremećaja spavanja u Clevelandu, ako stisnete ‘snooze’ čak i kada ste dobro spavali, vrijeme je da posjetite svog liječnika.

Stručnjaci naglašavaju da nije svako spavanje isto te da način na koji završava noćni san može biti indikator vašeg stanja tijekom dana. Kada odgodite alarm, remetite REM fazu sna, odnosno restorativno stanje sna, tvrdi dr. Reena Mehra, direktorica klinike u Clevelandu.

Svake noći prolazimo kroz dvije osnovne faze spavanja, REM i ne-REM san. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM spavanje kao kretanje kroz tri faze: u prvoj prelazite iz budnosti u san, u drugoj ulazite u lagani san, a u trećoj ulazite u najdublju razinu sna na najdulji period. Nekoliko puta tijekom noći izmjenjujete ove faze. Najviše vremena provedete u drugoj fazi, a zbog treće se ujutro osjećate osvježeno.

Posljedice lošeg spavanja

S druge strane, REM faza nastupa oko 90 minuta nakon što zaspite. “Oči vam se brzo pomiču s jedne strane na drugu iza zatvorenih kapaka. Disanje postaje brže i nepravilno, a puls i krvni tlak povećavanju se gotovo do razine u kojoj su kada ste budni. Većina sanjanja događa se tijekom REM faze, iako se može dogoditi i tijekom ne-REM spavanja. Mišići ruku i nogu postaju privremeno paralizirani”, stoji u objašnjenju.

Problem s odgađanjem alarma odnosi se na razdoblje tijekom ulaska i izlaska iz REM faze sna. Uz već povišenu razinu opreznosti, narušavanje ovog sna alarmom svakih 10 minuta može prouzročiti tzv. ‘fight or flight’ reakciju, povisiti krvni tlak i puls, dok je interval prekratak za odmoran san. San u kojem se nedovoljno odmorite može pridonijeti debljanju, kardiovaskularnim bolestima, visokom krvnom tlaku, oslabljenom imunitetu i dijabetesu, upozoravaju stručnjaci, prenosi Magazin.hr

Pobrinite se da imate sedam do osam sati kvalitetnog sna. Ako uspijete u tome i dalje osjećate potrebu da odgodite alarm, onda biste vjerojatno trebali posjetiti svog liječnika kako biste se uvjerili da ne patite od poremećaja spavanja koji bi mogao pridonijeti vašoj potrebi za odgađanjem alarma”, kaže Mehra.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MIŠETIĆ RASKRINKAO PUHOVSKOG: Objavljen Haški dokument, pogledajte što je točno svjedočio
>>> ‘Slobodan Milošević je živ!’ Šok u Srbiji: ‘Reći ću vam gdje se nalazi…’
>>> Kosor opisala neugodan susret u dućanu: Zamolila sam ga da se odmakne i stavi masku…
>>> Počeo je drugi val u RH! Đikić donio groznu vijest: ‘Ovo je tek početak…’
Komentari

Najnovije