Petak, 10 travnja, 2020

Štromar: Pusić je dala zeleno svjetlo za pregovore!

Nakon što je Ivan Vrdoljak na sjednici Predsjedništva podnio ostavku na dužnost predsjednika HNS-a jer nije dobio podršku za koaliciju s HDZ-om, vođenje stranke preuzeo je njegov zamjenik Predrag Štromar. Donedavni varaždinski župan dovršio je pregovore o toj koaliciji nakon što je na njegovu i Vrdoljakovu stranu stala većina članova Središnjeg odbora, što mu je donijelo poziciju potpredsjednika Vlade.
Nakon dogovora da će HNS na upravljanje dobiti i ministarstva obrazovanja te graditeljstva, sa Štromarom smo razgovarali, i to neposredno prije izglasavanja novih ministara u Saboru, o tome kako će se novi politički smjer HNS-a odraziti na odnose unutar stranke, iz koje je odlazak najavilo nekoliko uglednih članova i članica, među njima i bivša predsjednica HNS-a Vesna Pusić.
Koliko će HNS pogoditi odlazak Vesne Pusić? Je li točno da je ona znala za pregovore i da ih je odlučila minirati tek u finišu?

Kao počasna predsjednica u svakom je trenutku bila upoznata sa svim aktivnostima čelništva stranke, dala je inicijalno zeleno svjetlo da Vrdoljak sjedne s Plenkovićem i vidi što je značio njegov javni poziv svim strankama na suradnju, pozitivno se odredila prema mogućoj suradnji, a onda naglo promijenila priču. Zašto je to učinila, siguran sam da će ona sama objasniti hrvatskoj javnosti.

Pusić srušila Plenkovićevu ponudu jer joj nije dao potporu za posao u UN-u?

Prije dva dana, Pusić je, prema  izvještajima iz HNS-a, bila ključna za odbijanje ponude da ta stranka formira novu Plenkovićevu vladajuću većinu, piše vecernji.

Pusić je osobno od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa dobila uvjeravanja da će biti imenovana na čelo UNECE-a u Ženevi, ali da njezina država treba formalno poslati, ili barem proslijediti, njezinu kandidaturu kroz tijela Vlade, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova ili Stalna misija RH pri UN-u. To je bilo u siječnju.
U veljači je Pusić bila na razgovoru kod premijera Plenkovića u Banskim dvorima, odakle je otišla s dojmom da je sve dogovoreno, ali nije bilo.
Ni Stalna misija pri UN-u (na čijem je čelu Vladimir Drobnjak), ni itko drugi uime RH, nisu proslijedili njezinu kandidaturu za UNECE. Sredinom travnja Guterres je za čelnicu tog UN-ova tijela u Ženevi imenovao slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu.

Izvor iz HNS-a, uvjeren je da zbog toga Pusić odustala od koalicije s HDZ-om.

Foto:FaH

Komentari

Komentari