ŠTRBAC I DALJE SANJA KRAJINU: “Krajina u budućnosti”, pogledajte što je objavio u beogradskoj “Politici”!

Podijeli

Povodom Dana Republike Srpske Krajine, grupa Srba koja sebe naziva “Krajišnici” održala je 19. prosinca webinar na temu “Krajina u budućnosti”. Tim povodom je Savo Štrbac, suradnik KOS-a prije rata, član “ratnog kabineta” tijekom pokolja u Škabrnji te ministar informiranja u vladi tzv. “RSK” u Politici objavio što je govorio na tom webinaru. Šrbac je inače jedan od koautora optužnice protiv hrvatskih generala, a bio je blizak suradnik haške tužiteljice Carle del Ponte.

“Pobjeda ekstremne nacionalističke stranke HDZ na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj, održanim u travnju i svibnju 1990. godine, otvorila je put antisrpskoj kampanji, koja se manifestirala kroz nekoliko razina, s ciljem minimiziranja političkih i nacionalnih prava Srba, koji su bili konstitutivni narod u toj saveznoj jedinici SFRJ. Nepoštivanje srpskih amandmana na predloženi novi hrvatski ustav dovelo je prvo do stvaranja Zajednice općina sjeverne Dalmacije i Like u lipnju 1990., a potom do usvajanja Deklaracije o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Srbiji 25. srpnja te godine. Istodobno je donesena odluka o raspisivanju referenduma o kulturnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj koji je održan od 19. kolovoza do 2. rujna. Na temelju rezultata referenduma, 30. rujna 1990., Srpsko nacionalno vijeće utvrdilo je da se srpski narod izjasnio za srpsku autonomiju “na etničkim i povijesnim teritorijima na kojima živi i koji su u sadašnjim granicama Republike Hrvatske kao federalne jedinice SFRJ”.
….
Dana 31. ožujka 1991. godine, hrvatski “policajci” nasilno su ušli na Plitvice, koje su bile dio Krajine, što je dovelo do prvog ozbiljnijeg oružanog sukoba u Hrvatskoj. Krajinske vlasti iskoristile su “događaj na Plitvicama” na način da su sljedećeg dana donijele odluku o pridruživanju SAO Krajine Srbiji. I kada je Hrvatska, nakon smirivanja situacije na Plitvicama, odlučila održati referendum o statusu Republike Hrvatske (19. svibnja), a vodstvo Krajine odlučilo je održati referendum o pridruživanju Srbiji i “ostati u Jugoslaviji sa svima koji to žele”, koji je proveden 12. svibnja, a čije je rezultate potvrdila Skupština SAO Krajine 16. svibnja 1991. godine.

Nakon dvosatnog panela na kojem su, osim moje malenkosti, sudjelovali vojni analitičar Aleksandar Radić i Milorad Munikravić (također moderator), usvojeni su sljedeći zaključci: “Pokrenuti široku raspravu o Krajini.” Daleko je bolje da Krajina sada postoji na razini ideje nego kao provizorna država.

Djeca iz kolone i ona rođena nakon egzodusa trebala bi imati glavnu riječ o Krajini; Obratite punu pažnju na eventualnu ulogu Krajine u najvećem sigurnosnom izazovu u Europi, tj. u migrantskoj krizi. Mišljenja smo da bi uloga Krajine do 1881. godine u spašavanju kršćanske civilizacije mogla biti u ovo doba ponovnog rađanja ‘kraljevstva zla’, tj. Neoosmanizma;

Inzistirati na stečenim pravima naroda Krajine od 13. do 20. stoljeća, uključujući stečena prava konstitutivnog naroda, zaštićenu zonu UN-a, plan Z4, stanarska i druga materijalna prava;

Osobito je potrebno angažirati sve raspoložive resurse za zaštitu dostojanstva mučenika u kompleksu koncentracijskog logora Jasenovac. ” Kao Krajišnik koji još uvijek bilježi stradanje svojih sunarodnjaka u dvadesetom stoljeću, posebno u ratu devedesetih, izražavam zadovoljstvo što ideja Krajine i dalje živi među Krajišnicima i njihovim potomcima i što se zalažu za korištenje inteligencije i mudrosti umjesto pušaka i tenkova.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> MA KAKAV KRAJ: Struka tvrdi, stigao je 3. val korone! Evo što nas sada čeka…
>>> PETRINJA: Branitelj se ubio aktiviranjem ručne bombe!
>>> Imali ste koronu, ali bez simptoma? Upravo su stigle uznemirujuće vijesti…
>>> Kako su migranti u BiH u tri godine skupili 5,8 milijuna maraka ako nemaju dokumente
Komentari

Najnovije