Subota, 24 listopada, 2020

Stožer ide u borbu protiv visokih brojki: ‘Koristite ćemo selektivne mjere’

Ministar je kazao kako je na početku bilo puno nepoznanica, koje su nam sada jasnije te neće doći do novog zatvaranja

Ministar Vili Beroš gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Odmah na početku kazao je kako su i ranije najavljivali da će mjere biti selektivne i regionalne i usmjerene prema žarištima koji se javljaju. Zato su, objašnjava, i organizirali sastanak s lokalnim stožerima danas jer Nacionalni može dati okvir, a najbolje je da lokalni stožeri definiraju problematiku.

“Mjere su ranije bile općenite i usmjerene na teritorij cijele države, ali smo već najavljivali da će mjere biti regionalne i usmjerene ka žarištima. Zato smo danas na sastanku naglasili ulogu lokalnih i županijskih stožera, jer najbolje znaju situaciju na svojim područjima. Nacionalni stožer može davati okvir, ali najbolje je da probleme lokalno detektiraju oni i nama naglase te problematike koje će se uklapati u mjere”, rekao je Vili Beroš.

‘Hrvatska kontrolira situaciju’

Kazao je i kako je na početku bilo puno nepoznanica, koje su nam sada jasnije te neće doći do novog zatvaranja.

“Onakvo zatvaranje nije niti moguće, gospodarstvo to ne bi podnijelo. Selektivnim mjerama i nalaženjem načina za suživot u drugom ćemo se dijelu borbe naučiti živjeti s tim virusom”, kazao je Beroš.

Oko čekanja 72 sata za testiranje u Zagrebu kaže da ga nitko iz zagrebačkog stožera nije izvijestio da se tolike gužve događaju i da su se na njegovu inicijativu danas sastali čelnici institucija i dogovorili se oko testiranja. Ne može govoriti o najavljenom sniženju cijena testova već samo ponavlja da je veliki proizvođač najavio jeftine i pouzdane testove, kada budu na tržištu potrudit će se da ih nabave.

Kada su u pitanju navodi Jelka Kacina da je Hrvatska opasnost za cijelu Europu smatra pretjeranim jer Hrvatska kontrolira situaciju. Dodaje da mjere koje su uvedene prije sedam do deset dana tek trebaju pokazati svoje rezultate.

Na pitanje očekuje li pad broja novozaraženih kaže kako očekuje to kroz tjedan do dva ako ne bude nekih novih epidemioloških žarišta.

 

Komentari

Komentari