Utorak, 26 svibnja, 2020

STOŽER: 61 novozaraženi, otvaraju se tržnice

Ukupno u 24 sata imamo 61 pozitivnu osobu, izvijestio je Stožer. Jedna osoba je preminula, radi se o osobi vezanoj uz KBC Split, kazala je Maja Grba-Bujević.

Banke pozivaju umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri dižu mirovine na bankomatu, kazao je Božinović.

– Molimo sve građane u da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijih sugrađana – kazao je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je situaciju s bolnicom u Kninu gdje je petero zaraženih i gdje je odjel za palijativnu skrb i produženo liječenje te, kako su novinari kazali, novo žarište u Krapinsko-zagorskoj županiji u specijalnoj bolnici u Stubičkim toplicama.

– Što se tiče Knina, neposredno prije dolaska sam razgovarao s epidemiologinjom Šibensko-kninske županije koja je izvijestila da je tamo u bolnici. Promjena broja oboljelih nema od jučer, u samoizolaciji je 25 ljudi iz zdravstvenog osoblja. Radi se dezinfekcija, uvjeti su dobri.

Što se tiče Stubičkih toplica, tamo imamo od prije 2 medicinske sestre pozitivne, a sada 4 pacijenta, 2 je u bolnici Zabok a na premještaju druga dva se radi jer su iz druge županije. Tamo ima više zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji tako da se postavlja pitanje funkcioniranja odjela, ali to se rješava. To je jedna nova situacija od danas – kazao je Capak.

– Dužna sam informaciju od jučer. Jučer je bio upit o bolesniku koji je preminuo kod nas, koji je bio u jedinici intenzivne njege u teškom stanju.

Mi u dokumentaciju koja je pristigla, dva puta su me kolege prije presice informirale o situaciji i bolesniku i tada nije postojala informacija o tome da ima pridružene kronične bolesti jer je bolesnik stigao iz Opće bolnice Zabok u teškom stanju, na respiratoru.

U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji bile su navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika koje su bitne za liječenje bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim dijagnozama.

Obzirom da sam dobila informaciju da postoje druge dijagnoze, onda sam jutros zamolila ravnateljicu doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije koja je ljubazno organizirala da dobijemo uvid u karton i stanje gospodina koji je preminuo.

Pored akutne dijagnoze kod gospodina postoje i druge dijagnoze kroničnih stanja. Od svih tih bolesti jedna od tih dijagnoza se dovodi prema dosadašnjim saznanjima o COVID-u kao rizični element te bolesti.

Ostale dijagnoze i stanja mogle su utjecati da bismo mogli očekivati razvoj težeg oblika kliničke slike, ali njegovo liječenje je bilo adekvatno.

Nisu te informacije mogle utjecati na liječenje u intenzivnoj skrbi. Ne mogu govoriti o dijagnozama, nisam to zatražila od obitelji, niti bih to u njihovoj boli tražila. Pretpostavljam da oni koji su dostavili informacije da su zatražili tu dozvolu.

Kada je situacija s umrlim, morate uzeti u obzir da se radi o teškoj situaciji, da je to ožalošćena obitelj, opći stres i da je to čovjek koji je umro i zbog kojeg je nekome teško.

Molim da ne inzistiramo niti ja kao liječnik ne smijem iznositi informacije koje bi mogle utjecati na identifikaciju bolesnika.

Važno je da znamo je li imamo neke situacije koje su već u svijetu povezane s ovom bolešću, a ono što obećajem, i to je bitno, jesu li bile kronične bolesti, i ono što ćemo iskomunicirati je ako primijetimo da se kod naših bolesnika pojavljuje nešto što nije zabilježeno drugdje u svijetu – kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević.

Prekjučer su identificirali dvije djelatnice u zdravstvu da su inficirane koronavirusom na Klinici, jedna medicinska sestra i jedan nezdravstveni radnik.

– Izvršava se kompletan izvid, 8 liječnika je u samoizolaciji, 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika – kazala je. Kod kontakata, kazala je, nemaju informaciju o zarazi.

Je li činjenica da Klinika nije dobila dokumentaciju propust, pitali su novinari Markotić.

– To su situacije akutne gdje su zdravstveni sustavi pdo velikim pritiskom. Izmjena dokumentacije je bila između bolnica, mogu reći da su kolege iz Zaboka korektno sve akutne dijagnoze naveli koje su bile bitne za razumijevanje stanja bolesnika i za njegovo praćenje.

Da smo imali ili nismo imali te informacije na isti način bi ga liječili. Subjektivno bismo mogli onda očekviati da ishod neće biti povoljan – kazala je Markotić.

 

Komentari

Komentari