Subota, 8 kolovoza, 2020

STOŽER: 53 pozitivna, virus u domu u Umagu

U 14 sati počela je press konferencija Nacionalnog stožera. Za razliku od dosadašnjih presica ova se održava u sjedištu  Ministarstva unutarnjih poslova RH.

“Imamo 53 pozitivne nove osobe, ukupno 3775 pozitivnih. Prosječna dob je 47,4 godine. U posljednja 24 sata imali smo 204 testiranja. Postotak pozitivnih je 4,01 posto”, rekao je Beroš.

“Nemamo značajnih novih žarišta. Imamo nekoliko vjenčanja i raznim krajevima, i nekoliok prolsava. Imamo jedno novo žarište u domu za starije u Umagu. Jučer je uzeto 90 briseva, i svi su negativni, što je dobra vijesti. U još jednoj ustanovi je zbog temperature bio uzet velik broj briseva u SMŽ i svi su negativni”, dodao je Capak.

O maskama

“Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostitteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočizi s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophdone kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.

Mogu reći da vodimo brigu i o tome da nam turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna. u zadnjih 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana…. Krenuo je i zračni promet”, rekao je Božinović.

Markotić o maskama

“Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije tri dnevno, ovisno o tome da li čovjek ispod toga kašlje ili kiše”

O djeci i maskama

“Mi smo u našu uputu u maskama stavili i ta izuzeća. Jasno piše da djeca do 2 godine ne trebaju nositi masku i ona koja imaju smetnje”, rekao je Capak.

Antitijela se ne zadržavaju dugo. znači li to da ni cjepivo neće imati svrhu?

“Treba više istraživanja da bi se vidjelo. Osim antitijela je bitna i stanična imunost. Treba vidjeti kako ona reagira, sva ozbiljnija klinička istraživanja uklučuju i te metode. Postoje metode koje imaju različite razine antitijela”

O testiranjima

“Kod nas je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome te za one koji su bili u kontatku a epidemiolozi su procijenili da bi se trebali testirati. Nasumično testiranje dolazi u obzir, ali to nije rješenje. Najesen će biti puno više infekcija gdje nećčete moći reći radi li se o gripi ili covidu i tad će biti puno veći pritisak na testiranja. Nismo našli korelaciju u broju testiranja i pozitivnih. Naš postotak ovisi o procjenama koje su dosad bile dobre”

 

Komentari

Komentari