Utorak, 4 kolovoza, 2020

STOTINE LJUDI OSTALE BEZ AUTOMOBILA: Cvjeta auto mafija u Hrvatskoj, lopovi imaju nove metode i omiljenu marku

“Čim smo rekli da je model automobila Golf 7 oni su nam rekli, nažalost, auto je ukraden, možete se pozdravit”

U Hrvatskoj je tijekom prošle godine ukradeno 675 automobila, dok je tek 58 krađi ostalo u pokušaju. Kradljivci se u posljednje vrijeme služe suvremenim metodama kojima noviji automobil odvezu bez da ga uopće upale i dotaknu, javlja RTL.

Svake godine broj ukradenih vozila u Hrvatskoj raste, kreće se od 600 do 700 godišnje, a polovina od toga nestane na području Zagreba. Lopovi imaju i omiljenu marku vozila – VW. Samo prošle godine nestalo je 130 automobila te marke, što čini 300 posto u ukupnom broju ukradenih vozila.

Krađe radi dijelova

U Hrvatskoj se još uvijek najviše kradu automobili zbog dijelova. “Naš vozni park, a i vozni park u susjedstvu, u našoj regiji je debelo iznad deset godina što znači da se takvi automobili kradu radi dijelova. Zbog motora, zbog farova, zbog air bagova, zbog nekih sklopova koji na tržištu mogu postići realno visoku cijenu”, rekao je Kristijan Tićak, glavni urednik Auto motor i sporta.

Iako u manjoj mjeri, kradu se i luskuzni automobili u svrhu preprodaje. Takvi modeli prepoznaju vlasnika, odnosno ključ, koji nije ni potreban za otključavanje vozila. Bitno je jedino da je automobil u blizini.

Suvremene metode

“Jednostavno skinu signal tog ključa. Postoji elektronski uređaj tkz. relejna kutije koja može skinuti, snimiti signal tog ključa. Čak, navodno, i u kući, kad je ključ u kući kroz prozor ili preko zida”, objasnio je Damir Novak iz HAK-a. Jedino rješenje koje može spriječiti ovakav razvoj događa jest kupnja posebne torbice ili zamatanje ključeva u aluminijsku foliju.

Nikša Županović je jedan od nesretnika koji su ostali bez svojeg limenog ljubimca.

“Čim smo rekli da je model automobila Golf 7 oni su nam rekli, nažalost, auto je ukraden, možete se pozdravit”, rekao je Županović.

Krađa se danas najčešće obavlja uz pomoć skupocjene informatičke opreme i softvera.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SLAVONSKI BROD: Čistio šupu pokojnika i pronašao oružje
>>> DARUVARAC U NOVOM INTERVJUU NAKON IZLASKA NA SLOBODU: ‘Smatram da je kazna previsoka, praktički kao da sam počinio ubojstvo’
>>> MINISTAR UVJERAVA: Poskupljenje plina građani neće ni osjetiti a evo i zašto
>>> Bjelica otkrio što bi napravio da mu netko sad ponudi 8 milijuna eura da ode iz Dinama
Komentari

Komentari