Nedjelja, 31 svibnja, 2020

ŠTO SE KRIJE? Izetbegović predsjednici dao pismo vezano za Pelješki most

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego nekomunikacija. Posjet će po meni rezultirati rješavanjem nekih dilema i pomacima, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnom posjetu BiH.

Izetbegović je za N1 otkrio kako je inzistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara desetljećima.

Već osmu sam godinu tu i, nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara desetljećima. Tako da sam danas inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i tvtkama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto nerješavati s BiH pitanje zagađenja koje se događa od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi s entitetom, poručio je član državnog Predsjedništva i dodao:

Dakle, danas sam inzistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjeni narodi i Europska unija. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama”.

Izetbegović je ocijenio kako je Predsjedništvo BiH na susretu sa Grabar-Kitarović imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije “okolišalo i zaobilazilo probleme”.

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

“Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Ureda za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje s gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili upoznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija događa, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantira naše pravo”, kazao je Izetbegović.

Danas se razgovaralo i o sigurnosti. Bošnjački član Predsjedništva BiH je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer u suprotnom…

Komentari

Komentari