ŠTO SE DOGAĐA? Snimljena kolona tenkova, zna se što znače zlokobne oznake na njima

Podijeli

Neki očevici su 500-injak kilometara od granice s Ukrajinom snimili kolonu ruskih oklopnih transportera s bijelim križevima obojenima na prednjoj strani vozila. Slične oznake imali su sovjetski tenkovi u vrijeme invazije na Čehoslovačku 1968. godine

SAD i saveznici u NATO-u uznemireni su jačanjem ruske vojne nazočnosti u blizini ukrajinske granice i na Krimu, poluotoku koji je Moskva anektirala 2014. godine. Ministri vanjskih poslova i obrane NATO-a održali su u srijedu navečer hitne razgovore o gomilanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice, a u telefonskom razgovoru njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden dotakli su se najnovijih događaja na istoku Ukrajine te pozvali Rusiju da izbjegne daljnju eskalaciju.

Rusi tenkove obojili kao u vrijeme invazije na Čehoslovačku

Daily Mail piše kako su ruske su trupe svoja jurišna vozila obojile tzv. “invazijskim prugama”. Jedan očevidac u ruskoj regiji Astrahan, 500-injak kilometara od granice s Ukrajinom, snimio je kolonu ruskih oklopnih transportera BTR 80 s bijelim križevima obojenima s prednje strane vozila.

Slične pruge imali su sovjetski tenkovi tijekom invazije na Čehoslovačku 1968. godine kako bi se razlikovale od tenkova tadašnje čehoslovačke vojske koja je imala iste tenkove. Sline ‘pruge’ bile su iscrtavane na nekim ruskim vojnim vozilima i tijekom Hladnog rata, prenosi Danas.Hr

Iako moderna tehnologija danas uvelike negira potrebu za takvim rudimentarnim sustavom obilježavanja vojnih vozila, te ‘invazijske pruge’ mogu imati snažan psihološki učinak u ionako napetoj regiji.

Putin tjednima mobilizira svoje snage na granici s Ukrajinom te se procjenjuje kako se sada tamo nalazi oko 80.000 ruskih vojnika s podrškom stotina vozila i tenkova. Izvještaj ukrajinske vlade koji je procurio u medije govorio kako bi još 30.000 ruskih vojnika moglo biti na putu.

BBC piše, pak, kako namjere Moskve ovoga puta nisu nimalo jasne te donosi kratki pregled najnovijih zbivanja između Rusije i Ukrajine.

Priprema li se Rusija za invaziju na Ukrajinu?

Više izvora izvijestilo je o velikim ruskim vojnim pokretima prema istočnoj ukrajinskoj granici i prema Krimu. Mnogi od tih izvještaja pojavili su se na Twitteru, poput tvitova o razmještaju raketa kratkog dometa Iskander. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je premještanje trupa preko ruskog teritorija “unutarnja stvar” njegove zemlje te dodaje da su neke trupe, uključujući jedinice na Krimu, sudjelovale u nedavnim vojnim vježbama. No, istodobno je Peskov optužio Ukrajinu za stalne “provokacije”. Ukrajinski obavještajni izvori kažu za BBC da dodatne (ruske) snage čini 16 taktičkih skupina bataljuna s otprilike 14.000 vojnika. Ukupno, prema ukrajinskim izvorima, Rusija sada ima oko 40.000 vojnika na istočnoj granici s Ukrajinom te isto toliko na Krimu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak je optužio NATO za “prijeteće” akcije te rekao da je Rusija odgovorila na njih šaljući dvije vojske i tri formacije zračno-desantnih trupa na svoje zapadne granice radi vježbe, ali nije iznio druge detalje.

Je li to vojna sila spremna za invaziju – postavlja pitanje BBC te nudi odgovor: mogla bi biti, iako većina analitičara smatra da ruska invazija na Ukrajinu nije izgledna. Analitičari smatraju izglednijom metodom tzv. infiltraciju – ulazak ruskih specijalaca bez oznaka na odorama (tzv. zelenih čovječuljaka) poput onih koji su 2014. godine preuzeli Krim.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je ove ruske poteze “neopravdanima i duboko zabrinjavajućima” dodavši da je riječ o “najvećem gomilanju ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima”. A ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u sjedištu NATO-a da Rusija “otvoreno prijeti Ukrajini ratom i uništavanjem naše državnosti”, ali da za razliku od 2014. godine “Rusija više neće moći nikoga iznenaditi”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> MEDICINSKO ČUDO: Čovjeku (61) potpuno nestao rak nakon što je dobio koronu
>>> Znanstvenica otkrila: ‘Evo što se nalazi u Pfizerovom cjepivu, ne dajte da vas lažu’
>>> Mesić: ‘HOS nije oslobodio Hrvatsku, njihov pozdrav treba zabraniti’
>>> OPA! BEROŠ UHVAĆEN S ”RUKAMA U PEKMEZU”: Prijatelju dodjeljivao milijunske poslove
>>> Od 1. svibnja uvode se nove promjene vezane za automobilske gume!
Komentari

Najnovije