Nedjelja, 16 veljače, 2020

Stiže obilan snijeg, past će ga i do pola metra. Izdan niz upozorenja

OVAJ će tjedan na kopnu obilježiti većinom oblačno i relativno hladno vrijeme, uz povremene oborine, uglavnom snijeg, a nakratko je ponegdje moguća i kiša, ponajprije u četvrtak.

U gorju će već tijekom današnjeg dana pasti i više od 30 cm novog snijega, a do kraja tjedna akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač. Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu – većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju tjedna, piše Zoran Vakula za HRT.

Dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a pripremila je detaljnu prognozu za danas te prognozu do kraja tjedna.

Danas snijeg, mjestimice i do 30 cm

Na istoku Hrvatske će već do utorka ujutro biti tanjeg snježnog pokrivača, a tijekom dana će napadati novih 10 cm snijega, ponegdje i 15 cm. Bit će relativno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, te temperaturu zraka između -2 i 2 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj također povremeno padati snijeg, osobito u dijelu Posavine i na širem karlovačkom i sisačkom području, gdje će snježni pokrivač ponegdje biti i veći od 10 cm. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na krajnjem sjeveru.

I u gorskoj Hrvatskoj hladno, uz povremeni snijeg i stvaranje novog debljeg pokrivača, posebice u Lici. Na sjevernom će Jadranu biti umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, uz jaku, podno Velebita i olujnu buru, s kojom će osim kiše biti i poneke pahulje snijega. Vjerojatnost za susnježicu i snijeg rast će prema večeri, osobito u dijelovima Istre, ali i ponegdje na Kvarneru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije oblačno s oborinama, većinom uz kišu, a u višim predjelima padat će susnježica i snijeg, uz ponegdje i stvaranje snježnog pokrivača, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Puhat će većinom jaka bura i istočnjak, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito.

Podjednaku će valovitost mora na jugu Hrvatske prouzročiti sve češće jugo. Lokalno će pasti i obilnija kiša, vjerojatno i više od 50 litara po četvornom metru, a u višim dijelovima unutrašnjosti moguć je i snijeg. S jugom će temperatura u poslijepodnevnim satima biti između 10 i 12 °C.

Od srijede – i dalje većinom zimski uvjeti

U nastavku tjedna u kopnenom se području temperatura zraka neće znatnije mijenjati pa će se nastaviti relativno hladno vrijeme, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine – većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a mjestimice nakratko može biti i kiše, vjerojatnije u četvrtak, posebice u Slavoniji.

Na Jadranu sljedećih dana vrlo promjenljivo vrijeme, do vikenda uz povremenu kišu, a u srijedu još ponegdje i susnježicu i snijeg, uglavnom na sjevernom dijelu. U srijedu će vjetar uglavnom prolazno oslabjeti, a od četvrtka do nedjelje će ponovno biti vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, u početku na krajnjem jugu i jugo. Više sunčanog vremena u većini će mjesta biti prema kraju tjedna.

Meteo servis Severe Weather Europe također najavljuje obilne količine snijega u idućih nekoliko dana na području Balkana. Mjestimice se očekuje i do 50 centimetara snijega, posebno u gorskim krajevima. Severe Weather Europe najavljuje i probleme na obali – obilnu kišu i jako jugo.

DHMZ je za danas izdao niz upozorenja za područje cijele Hrvatske. Tako je za Slavoniju i veći dio središnje Hrvatske izdano žuto upozorenje zbog snijega i moguće poledice. U Lici i Gorskom kotaru na snazi je narančasto upozorenje zbog velikih količina snijega koje se očekuju, dok je diljem obale na snazi žuto upozorenje zbog olujnog vjetra i obilne kiše koja se očekuje tijekom dana.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) NIKAKVO ČUDO: Pogledajte na kakav skup je došao Pupovac, može li Plenković ovo ignorirati?
>>> POTRESNA PRIČA KOJA ĆE VAS JAKO UZDRMATI! Znamo točan razlog zbog kojeg je Hrvatska posrnula
>>> Svaki mladi Hrvat bi trebao pogledati ovaj video – VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje
>>> GOTOVINA PAMETNO ODLUČIO: Ubacio Crne mambe u akciju Maslenica. Pročitajte što su napravili ‘Arkanovcima’ i ‘Niškim specijalcima’
Komentari

Komentari