Foto: Fah, Sisačka biskupija

Stiže nova vrsta korona testova: Više nema neugodnog ‘čačkanja’,na rezultate se čeka 90 minuta

Podijeli

Kako bi “pratili zarazu“ i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 tisuća testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominanta u dijelu europskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom. To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje cijepljenja, piše agencija France Presse.

Nemaju žarke boje i sladak okus kao prave

Kako bi “pratili zarazu“ i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 tisuća testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade. Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa tjedno.

Na uputama piše: “Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat”.

Nakon prvotnog razočaranja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego sliče na “preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

“Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je”, rekao je, pa dodao da “misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“.

Eksperimentalna primjena u pet bečkih vrtića

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji. Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

“Imam ideju i za to”, odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Eksperiment s jetrom digao paniku: ‘Pogledajte što vam radi omiljeni gazirani sok’
>>> Roditelji mu pobjegli iz Hrvatske, a danas zarađuje milijune i zna ga cijeli svijet
>>> ‘Perite glavu 2-3 puta dnevno svojim urinom, za brži učinak popijte ga u srednjem mlazu’
>>> Jose Mourinho ima novi posao; nitko nije očekivao da Specijalni prihvatiti ovu ponudu, svi se pitaju što mu je to trebalo?
>>> MILANOVIĆ odgovorio Banožiću: “Ja sam vrhovni zapovjednik vojske, uvijek!”
Komentari

Najnovije