Stiže lova na račune: Neki će dobiti i do 20.000 kn, provjerite jeste li među njima

Podijeli

Svi mladi do 30 godina starosti ove godine imaju pravo na stopostotni povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla

Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza, što ove godine posebno zanima mlade do 30 godina starosti. Zbog izmjena poreza na dohodak, na ljeto mogu očekivati povrate na svojim računima kojih nije bilo prethodnih godina. Najbolje će proći oni koji imaju najviše 25 godina jer će im biti isplaćen sav preplaćen porez na dohodak, piše Dnevnik.hr.

Svi mladi do 30 godina starosti ove godine imaju pravo na povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

‘Cilj je da se mladi zadrže u Hrvatskoj’

Primjerice, za prosječnu neto plaću od 8000 kuna, mladi do 25 godina dobit će povrat poreza u punom iznosu – oko 19 tisuća kuna. Mladi od 26 do 30 godina dobit će pola tog iznosa, dakle oko 9500 kuna.

“To je onaj porez koji je poslodavac obračunao iz njihove plaće pomnožen s 12”, pojasnila je za Novu TV porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža.

Za razliku od prošle godine, kada su vraćene 1,2 milijarde kuna, ove godine, zbog 300 tisuća mladih radnika, bit će vraćeno još 800 dodatnih milijuna, odnosno dvije milijarde kuna.

“Ove godine prvi put imamo taj povrat poreza. Cilj je te izmjene bio da se mladi zadrže u Hrvatskoj, da privređuju u Hrvatskoj, da plaćaju tu porez i da im se onda kao jedna olakšica osigura povrat toga”, rekla je Turković Jarža.

Neki ipak moraju osobno predati prijavu

Većina građana neće morati doći u Poreznu upravu i osobno predati prijavu jer umjesto njih to radi poslodavac. No, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti poput obrtnika, poljoprivrednika ili pomoraca.

“To posebno trebaju oni koji vode poslovne knjige jer oni dohodak utvrđuju na temelju razlike primitaka i izdataka”, napomenula je Turković Jarža.

Svi koji moraju osobno podnositi prijave imaju vremena do zadnjeg dana veljače, a prve isplate povrata poreza uobičajeno će uslijediti na ljeto.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> TO JE TO, POČINJE: Uvode se putovnice za cijepljene, morat će ispuniti ovih 12 glavnih uvjeta!
>>> Oprez! Mogli biste ostati bez 1.000 kn: Neki već dobili kaznu, ljudi su van sebe…
>>> Dostavljač hrane u suzama: ‘Opet ću biti beskućnik, zar je toliko teško dati napojnicu…’
>>> Prije temperature 37.8, kašlja i umora – osjetio je jako neobičan simptom korone…
>>> Ukidaju li se uskoro ove mjere? Božinović objasnio što nas čeka
Komentari

Najnovije