Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Stiže asteroid koji bi mogao uništiti cijeli kontinent: Pored Zemlje proći će u subotu u podne

Asteroid koji može uništiti cijeli kontinent brzo se približava Zemlji, potvrdila je američka svemirska agencija NASA. Asteroid 2002 PZ39 mogao bi biti širok do jednog kilometra, procjenjuju astronomi. Srećom, proći će pored zemlje

Ovo nebesko tijelo prema nama juri brzinom većom od 57.240 kilometara na sat, otkrivaju astronomi. Ovim tempom asteroid će se Zemlji najviše približiti nešto poslije podneva u subotu 15. veljače.

Prije dvije godine američka Bijela kuća objavila je izvještaj Nacionalnog vijeća za znanost i tehnologiju o opasnosti koju predstavljaju takozvani blizu zemni objekti (NEO) poput asteroida PZ39. Prema izvještaju, udar svemirskog objekta promjera između 400 i 1600 metara mogao bi razoriti cijeli kontinent, prenosi tportal

Asteroid PZ39 nalazi se upravo unutar te skale i pretpostavlja se da je širok između 440 i 990 metara. Za usporedbu, asteroid dugačak 10 kilometara koji je Zemlju pogodio prije 66 milijuna godina, potpuno je uništio dinosaure i dvije trećine života na Zemlji.

‘NEO veći od 140 metara može nanijeti ozbiljnu štetu cijelim regijama ili kontinentima’, piše u izvještaju Bijele kuće. ‘Takav objekt pogodio bi Zemlju s energijom većom od 60 megatona TNT-a, što je više od bilo kojeg dosad testiranog nuklearnog oružja.’

Srećom, takvi su asteroidi u našoj blizini rijetki i lakše ih je otkriti i pratiti nego manje NEO-e. No, sama sila udara asteroida kakav je PZ39 ne bi nam bila jedina briga, navodi se u izvješću.

Asteroid bi mogao izazvati lančanu reakciju potresa, cunamija i ‘drugih sekundarnih učinaka’ daleko izvan područja neposrednog udara.

‘Objekti duži od kilometra mogu nanijeti štetu na globalnoj razini’, stoji u izvještaju Bijele kuće. Dobra je vijest da se kataklizma može spriječiti ako agencije poput NASA-e uoče te prijetnje mnogo godina unaprijed.

Za razliku od drugih prirodnih katastrofa poput zemljotresa i uragana, asteroidima treba mnogo godina da dođu do našeg planeta iz dubokog svemira. To čovječanstvu ostavlja dovoljno vremena da se pripremi, reagira na vrijeme i koristeći neku od metoda obrane asteroid uništi ili skrene s putanje.

Dakako, stoji u izvještaju Bijele kuće, ‘Sjedinjene Američke Države moraju se pripremiti za upravljanje posljedicama utjecaja NEO-a tamo gdje sprječavanje utjecaja nije izvedivo, poželjno ili uspješno.’

Srećom, asteroid 2002 PZ39 neće pogoditi Zemlju ovaj vikend. NASA je izračunala će nas ova nebeska stijena promašiti za otprilike 0.03860 astronomskih jedinica (au). Jedna astronomska jedinica mjeri udaljenost od našeg planeta do Sunca i iznosi 149,6 milijuna kilometara. To znači da će PZ39 proći pored Zemlje na udaljenosti većoj od 5,77 milijuna kilometara. U svemirskim mjerama to znači da će nas mimoići da dlaku.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Trgovački lanac Pevec mijenja ime, evo kako će se zvati od četvrtka
>>> Strava i užas u Zagrebu! Nožem izbadao ljude na ulici, i policija je u šoku…
>>> Više od 19 tisuća “Krajišnika” i “Knindži” prima hrvatsku mirovinu, među njima ratni zločinci!
>>> Mattarela: Italija izumire, to prijeti egzistenciji države
>>> Milanović ukida Tuđmanove mundire, Mesić je govorio da su oni ‘Franjina fiks-ideja’
Komentari

Komentari