snimka zaslona

STIPE MLINARIĆ održao dirljivu posvetu Blagi Zadri: “Svetost ove žrtve će povijest tek prepoznati i osvijestiti”

Podijeli

Stipo Mlinarić – Ćipe danas je u Saboru održao dirljiv govor u spomen na zapovjednika obrane Vukovara Blagu Zadru, kojem će za dva dana biti godišnjica pogibije i za kog je rekao kako će povijest njegovu žrtvu tek prepoznati i osvijestiti u vremenima koja dolaze.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Niti jedan vojnik srpske, niti jedan JNA neće proći ovdje dok sam ja živ – draga gospodo, ovo su riječi najdublje obilježavaju snagu i odlučnost čovjeka i heroja koji je imao svo moje poštovanje dok je bio živ, a imat će ga dok god ja budem živ. Ovdje danas želim spomenuti njegovo herojsko ime: Domoljub, heroj, i moj zapovjednik, general Blago Zadro”, započeo je svoje izlaganje u Saboru Stipo Mlinarić Ćipo, zastupnik Domovinskog pokreta.

“Koji je život položio u Vukovaru, u Kupskoj ulici, 16.10 91. Najneustrašljiviji heroj Domovinskog rata. Sad, kad gledam unazad, vidim i razumijem da je znao da mora umrijeti za Hrvastku. Suluda je bila ta spremnost i to povjerenje u generacije koje dolaze nakon njega i nepokolebiva vjera da žrtva ima smisla. Onoga časa kad je stao pred tenkove i rekao da ni jednom vojniku nema prolaza dok je on živ, kao da je sebe već osudio na smrt, svjestan da drugog puta nema i da ga u tome nema tko zamijeniti.

Nije prošao časničke niti ratničke škole, nikad se nije našao u takvoj situaciji i nitko ga za to nije trenirao ni obučavao, ali je prošao školu ljubavi prema domovini pa je ipak prepoznao čas i bio spreman za ovaj herojski čin. Iz njega je progovorila odlučnost njemu sličnih heroja hrvatske povijesti koji su ginuli svih ovih stoljeća. Dok je to govorio bio je svjestan da će sa sobom u smrt povući i druge mlade živote, pa i svog sina Roberta, moga brata Mileta i durge momke iz Turbo voda, Žutih mrava, Pustinjskih štakora. Da je njegova misija bila proliti vlastitu krv da bi se nova rađala.

I da, tako je moralo biti. Heroj Blago Zadro se nije kockao pobjedom niti se pitao kakva će biti Hrvatska za koju svoj život polaže. To nije bila ni oklada da će se Hrvatska obraniti, ili opstati. Čak i da je smatrao da u Domovinskom ratu nećemo uspjeti stvoriti Hrvatsku, jednako bi bio spreman umrijeti. Jednako bi smatrao da smatrao da je to njegova misija, i to tim više, položiti svoj život kako bi se ugradio u vječne temelje Hrvatske, i kao nova inspiracija domoljubima koji će se rađati i odgajati poslije njega na toj žrtvi i herojstvu.

Poštovana gospodo, sve vas u vladajućoj većini i opoziciji jednako pozivam da čuvamo i nosimo tu svijest o dragocjenosti i svetosti ove ljubavi i požrtvovnosti za sve nas. Blago je bez ikakve sumnje najpoznatija herojska žrtva obrane Vukovara i cijelog Domovinskog rata. U ovom liku je sadržana cijela odlučnost i spremnost koji stoji uz rame Šubićima, Frankopanima, Udbinskim žrtvama, Bruni Bušiću, i drugima koji su kroz svu povijest ginuli za Hrvatsku.

S velikim ali, herojska pogibija Blage Zadre izravno je utkana u stvaranje moderne i suvremene hrvatske države za koju smo se borili 880 godina. Poštovana gospodo zastupnici, moram danas ovdje ukazati i na činjenicu kako Hrvatska još uvijek nije stavila ovog heroja na dostojno mjesto u svojoj spomeničkoj kulturi i koliko to mjesto novim generacijama silovito nedostaje. To je izazov za promišljanje umjetnicima, političarima, braniteljima,a generacijama mladih i svima nama. Ovaj govor je samo kratko sjećanje na svetost ove žrtve koju osobno stavljam uz rame svetog kardinala Stepinca i koju će povijest tek prepoznati i osvijestiti u vremenima koja dolaze.

Dragi Blago, zapovjedniče, hvala ti i laka ti hrvatska zemlja.Tvoj vojnik Stipo Mlinari Ćipe. Pozdrav ti iz ovog Sabora tvoga.”

Na kraju je Stipo Mlinarić još poželio brz oporavak pred dva dana ranjenom policajcu.

Komentari

Najnovije