Subota, 11 srpnja, 2020

Stigla je Vakulina detaljna vikend prognoza: Dva dana uživamo, a onda…

Budući da potpune i dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, valja nam se prilagoditi i što bolje iskoristiti za aktivnosti na otvorenome u petak i subotu – u većini Hrvatske najstabilnije, najsunčanije i najtoplije dane u ovome tjednu i prvom dijelu sljedećega, kaže Zoran Vakula

Petak i subota u mnogim će mjestima biti najtopliji u ovome relativno hladnom svibnju. Pljuskovi će biti rijetki, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, prognozira poznati meteorolog za HRT.

Kako kaže, već od nedjelje ponovno oblačnije, uz češću kišu, najprije na Jadranu, zatim i u sjevernijim krajevima. Valja upozoriti i na vrlo veliku vjerojatnost za ponegdje obilnije pljuskove i grmljavinu u ponedjeljak, kada bi nevolje nekima na Jadranu, osim kiše, opet moglo stvarati i jako jugo. Petak – stabilnije, sunčanije, toplije, ali…

U istočnoj će Hrvatskoj prevladavati sunčano, ali uz još dosta oblaka, ujutro ponegdje i kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a temperatura ujutro najniža od 11 do 13 °C, poslijepodne najviša između 21 i 23 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo svježije i maglovitije jutro te toplije poslijepodne, uz pretežno sunčano vrijeme, sa slabim vjetrom. Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, dio dana i u unutrašnjosti Istre i u gorju, gdje će biti mjestimične jutarnje magle, a poslijepodne razvoja oblaka iz kojih ponegdje i pljuskova s grmljavinom.

Na otvorenome će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, a uz obalu najprije burin, zatim maestral, pri čemu će more biti mirno i malo valovito. Najniža temperatura zraka od 7 do 11 °C, uz more 13 do 15 °C, a najviša oko 23 °C, u gorju malo niža.

I u Dalmaciji pretežno sunčano, osobito uz more, dok će u unutrašnjosti biti razvoja oblaka iz kojih su ponegdje mogući pljuskovi s grmljavinom. Rjeđi nego prošlih dana, ali se ne smiju zanemariti. Ujutro po nekim nizinama može biti i kratkotrajne magle. Nakon noćnog i jutarnjeg burina zapuhat će često umjeren maestral, uz koji će more biti malo valovito, na otvorenome i umjereno. Podjednako i na jugu Hrvatske, također uz sunce i vedrinu, ali iposlijepodnevne razvoje oblaka iz kojih je najveća vjerojatnost pljuskova i grmljavine u Konavlima.

Dobar san i raspoloženje

Zadržat će se povoljne biometeorološke prilike. Omogućit će većini ljudi dobar san i odmor noću, te podržavati dobro raspoloženje, koncentraciju i radni učinak danju. Kroničnim će bolesnicima biti olakšano podnošenje tegoba od kojih inače pate.

Najniža temperatura zraka od 13 do 16 °C, a najviša od 21 do 25 °C. U subotu pretežno sunčano i još toplije, a od nedjelje opet oblačnije…

Za vikend većinom još toplije, uz više sunčana vremena u subotu, kada će rijetkih pljuskova biti uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već u nedjelju su mogući i u sjevernijim krajevima, a od ponedjeljka će ponovno diljem kopnenog područja biti kišovitije i manje toplo.

I na Jadranu u subotu još relativno stabilno i pretežno sunčano, a početkom novoga tjedna ponovno će biti i obilnijih pljuskova i grmljavine, a i prolazno jakog juga, osobito na srednjem i južnom dijelu, gdje je već u nedjelju vrlo vjerojatna povremena mjestimična kiša.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> AMERIKANAC PJESMICOM PROVOCIRAO FILIPA HRGOVIĆA: Nastao je muk, odgovor Hrvata začepio mu usta
>>> Švedska TV objavila priču o životu u RH, prilog zgranuo ljude: Političari je li vas sram?
>>> OŠTAR ODGOVOR PREMIJERA HARADINAJA: Na Kosovu neće biti ‘republike Dodik’
>>> PLENKOVIĆ U PANICI? Od HDZ-ovaca zatražio da naprave nešto što se dosad nikad nije radilo
Komentari

Komentari