15.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

Stigla grozna vijest: Korona je prodrla i u najosjetljivije mjesto u Hrvatskoj…

Podijeli

‘Odluku o samoizolaciji djelatnika vrtića koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom, kao i potrebi samoizolacije djece, donijet će dežurni epidemiolog’

Nakon što je jučer u ranim večernjim satima stigla obavijest da je jedna odgojiteljica u Dječjem vrtiću “Sunce” pozitivna na koronavirus, donesena je odluka da se od sutra na 14 dana navedeni vrtić zatvori, javili su iz Grada Dubrovnika, prenosi Dubrovački dnevnik.

“Odluku o samoizolaciji djelatnika vrtića koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom, kao i potrebi samoizolacije djece, donijet će dežurni epidemiolog te će o tome obavijestiti sve djelatnike kao i korisnike. Također, sutra će biti zatvoren prostor jaslica u centralnom vrtiću ‘Pčelica’ radi dezinfekcije prostora u kojemu je djelatnica kratko boravila te će isti u petak, 4. rujna, nastaviti s radom”, stoji u jučerašnjem priopćenju Grada Dubrovnika.

Pojavio se i u nekim međimurskim vrtićima

Nakon što je koronavirus “ušao” u Srednju školu Prelog, u redakciju portala eMeđimurje javilo se nekoliko zabrinutih roditelja koji navode kako se i u nekim dječjim vrtićima u Međimurju pojavio koronavirus.

“Nikako ne bi bilo dobro da se zataška prodor virusa u najosjetljivije skupine u Međimurju – djecu jasličke i vrtićke dobi. Nitko nikoga ne krivi zbog pojave, nemoguće je zaustaviti širenje, ali članak o pojavi u vrtićima može potaknuti ostale da ozbiljnije shvate upute Stožera i epidemiologa, da postanemo svjesni da bajkoviti članak kako smo opet bez novozaraženih ne odražava stvarno stanje na terenu. Covid-19 se  ušuljao na mala vrata, a pojava u institucijama je poticaj da se zamislimo kako će izgledati povratak u školske klupe za tjedan dana, čega se i najviše bojim. Nisam sigurna da smo spremni”, napisala je jedna čitateljica za eMeđimurje.

Učinjena epidemiološka obrada

Navode čitatelja portal je provjerio u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a ubrzo je odgovorila ravnateljica prim. Marine Payerl-Pal, dr. med. i proslijedila odgovor, kako je navela, spec. epidemiologa.

“Nastavno na vaš upit vezan uz prodor virusa u vrtić, možemo potvrditi da imamo jednu osobu kojoj je potvrđen COVID-19 , a radi u predškolskom sustavu. Također možemo potvrditi da imamo oboljelu osobu od COVIDA-19 iz obrazovnog sustava. Epidemiolog je stupio u kontakt s odgovornim  osobama, učinjena je epidemiološka obrada bliskih kontakata i procjena rizika te su temeljem toga određene mjere samoizolacije za bliske kontakte. Kod pojave osobe kojoj je potvrđen COVID-19, ta se osoba izolira (kod kuće ili u bolnici, ovisno o kliničkom stanju), a identificiraju se njezini bliski kontakti, tj. oni koji su imali bliski kontakt 48 sati prije pojave znakova bolesti, tj. 48 sati prije testiranja kod asimptomatskih osoba. Ako se pojavi oboljeli/zaraženi iz bilo koje institucije/obitelji/kolektiva (vrtić, škola, Dom za starije, radni kolektiv, sportski kolektiv i sl.) postupak je isti.

Sa svakom osobom koja je ostvarila mogući bliski kontakt (prema definiciji SZO i preporukama HZJZ-a) epidemiolog pristupa individualno te ako se isti potvrdi određuje se mjera samoizolacije u trajanju 14 dana od zadnjeg kontakta. Svi ostali koji su bili u kontaktu s osobom kojoj je određena mjera samoizolacije, a nisu bili u kontaktu s osobom kojoj je potvrđen COVID-19 mogu redovno dolaziti u vrtić/ školu/posao i sl. HZJZ je dao preporuke i epidemiološke okvire za odgojno-obrazovni, zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi, a i svi ostali moraju se pridržavati osnovnih i općih preporuka za sprječavanje širenja Sars Cov 2 virusa (socijalna distanca, nošenje maske, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje grupiranja itd.). Epidemiološkom obradom do sada potvrđenih slučajeva COVIDA-19 i bliskih kontakata možemo istaknuti da se osnovne i opće preporuke za sprječavanje širenja bolesti često olako shvaćaju te stoga naglašavamo da je neophodno odgovorno ponašanje svih i u slobodno vrijeme kako bismo smanjili vjerojatnost zaražavanja nas samih, a na taj način štitimo i sve druge oko nas”, stoji u odgovoru.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> A što ćemo sad? Šprajc je otkrio neugodnu stvar o Plenkoviću i koroni…
>>> Miro Bulj: “Na vlast u Crnoj Gori dolazi Šešeljev četnički vojvoda, osobno je sudjelovao u agresiji na Dubrovnik i time se hvali”
>>> UŽAS U NJEMAČKOJ: MAJKA UBILA PETERO SVOJE DJECE!
>>> ŠAMAR U LICE: Vučiću u Washingtonu Trumpova administracija uručila papir s jasnom porukom: ‘Nikad gore!‘
>>> Čeka nas novi fenomen, Capak otkrio: ‘Sredinom 9. i početkom 10. mjeseca…’
Komentari

Najnovije