Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

Stier: ‘Ako klijentelizam onemogućava uspjeh, onda država ne može disati punim plućima’

“Prije 30 godina, HDZ je osnovan i oblikovan kao izraz težnji hrvatskog naroda za svojom nezavisnom državom, slobodom i demokracijom. Za komunistički režim HDZ je bio stranka opasnih namjera. Za hrvatskog čovjeka HDZ je predstavljao nadu da ćemo napokon biti svoj na svome. Predsjednik Tuđman sve je podredio tom cilju i vodio nas do pobjede. (…)
Ako je država zarobljena od strane povlaštene manjine, ako klijentelizam onemogućava socijalno tržišno gospodarstvo i uspjeh sposobnih, ako se naprednim smatra samo ono što je ideološki lijevo, onda nacija ne može disati punim plućima. Odgovornost je našeg naraštaja da oslobodimo Hrvatsku od takvih okova. (…) Uspješna Hrvatska naš je cilj. Mi imamo tu snagu i mi ćemo to učiniti, jer “imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo””. – poručio je, među ostalim, Davor Ivo Stier povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Ako klijentelizam onemogućava uspjeh, onda država ne može disati punim plućima”

“Prije 30 godina, HDZ je osnovan i oblikovan kao izraz težnji hrvatskog naroda za svojom nezavisnom državom, slobodom i demokracijom. Za komunistički režim HDZ je bio stranka opasnih namjera. Za hrvatskog čovjeka HDZ je predstavljao nadu da ćemo napokon biti svoj na svome. Predsjednik Tuđman sve je podredio tom cilju i vodio nas do pobjede. Otvorio je vrata hrvatskom iseljeništvu i politikom pomirbe oslobodio narod od ideoloških sukoba koji su ga držali podijeljenim i potlačenim.

Država, dakle, mora biti u službi slobode. Ako je država zarobljena od strane povlaštene manjine, ako klijentelizam onemogućava socijalno tržišno gospodarstvo i uspjeh sposobnih, ako se naprednim smatra samo ono što je ideološki lijevo, onda nacija ne može disati punim plućima. Odgovornost je našeg naraštaja da oslobodimo Hrvatsku od takvih okova. Možemo postati jedna od najuspješnijih država u Srednjoj Europi. Za malodušne je to možda utopija. Za povlaštene će to možda biti ponovno politika opasnih namjera. Ali u hrvatskom čovjeku i dalje živi nada i vjera u vlastite sposobnosti. Uspješna Hrvatska naš je cilj. Mi imamo tu snagu i mi ćemo to učiniti, jer “imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo”.

Komentari

Komentari