flickr

STARBUCK IZAZVAO SKANDAL: Otpustio vjernicu jer je odbila nositi majicu Pridea

Podijeli

Žena iz američke savezne države New Jersey tvrdi da je prošle godine nezakonito otpuštena iz Starbucksa zato što je na poslu odbila nositi majicu Pridea koja simbolizira LGBT zajednicu. Zbog toga je protiv bivšeg poslodavca podnijela i tužbu. Amerikanka Betsy Fresse počela je raditi kao baristica u Starbucksu 2018., a njezini su menadžeri i tada znali da je vrlo religiozna.

Tvrdi da je u lipnju 2019. bio održan sastanak na kojem je vidjela kutiju punu Prideovih majica, ali je nakon što se soba ispraznila pitala šefa hoće li je morati nositi, a on ju je uvjerio da neće.

“Za mene bi to bilo prisilno nametanje stavova. Vjerujem da je brak definiran u Bibliji isključivo kao onaj između jednog muškarca i jedne žene”, stoji u tužbi koju je Fresse podnijela protiv Starbucska.

Nekoliko tjedana nakon što je rekla poslodavcu da ne želi nositi spomenutu majicu, pozvao ju je etički odjel tvrtke i pitao o razlozima odbijanja. Zatim je 22. kolovoza 2019., dakle dva mjeseca nakon što je rekla da ne želi nositi majicu, dobila otkaz zbog toga što njezino “držanje nije u skladu s ključnim vrijednostima Starbucksa”.

U obavijesti o otkazu pisalo je da je u trenutku kad joj je šef pružio Prideovu majicu, rekla da je ne želi nositi i da njezini kolege “trebaju Isusa”. U tužbi protiv Starbucksa navela je da vjeruje da “svi ljudi trebaju Isusa” i da su kršćani pozvani izražavati svoju vjeru u Krista. Fresse također drži da je sve mušterije tretirala s poštovanjem te da ne osjeća nikakvo neprijateljstvo “prema ljudima koji žive LGBT životnim stilom”.

Fresse od Starbucska potražuje plaće s kamatama plus kompenzaciju za emocionalnu bol i patnju. Starbucks je rekao za NBC kako smatra da su tvrdnje Fresse bez osnove i da je tvrtka spremna suočiti se s njom na sudu.

“Starbucks ne diskriminira na osnovi roda, rase, religije ili seksualne orijentacije” te zaposlenici osim poznatih zelenih pregača ne moraju nositi nijedan dio odjeće koji sami ne odaberu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Od siječnja će primati 1.200 eura mjesečno naredne tri godine, bez ikakvih uvjeta
>>> TVRDI DA JE VLASNIK ZDS: Izraelskom veleposlaniku ispostavio račun za korištenje pozdrava
>>> Prije temperature 37.8, kašlja i umora – osjetio je jako neobičan simptom korone…
>>> NEVJEROJATNO, POLICIJA STVARNO REAGIRALA? Muškarca iz Borova uhitili jer je na Fejsu dan pada Vukovara slavio kao ‘dan oslobođenja‘
>>> Kirurg Tomasović napao Stožer: Stvarno mora da sam glup i logički limitiran
Komentari

Najnovije