Utorak, 1 prosinca, 2020

SRPSKI PATRIJARH IRINEJ NAPISAO OPORUKU: Evo što piše, tajna je u sefu

Patrijarh Irinej ostavio je oporuku u kojoj je svoje osobne stvari, grubo rečeno, podijelio na tri dijela.

“Ja, Irinej Gavrilović, kao smrtni čovjek, smatram svojom dužnošću da ovom rukom ispisanom voljom izrazim svoju posljednju volju, kako se odnosim prema svojoj imovini nakon moje smrti”, napisao je pokojni patrijarh u vrijeme kada bio biskup Niša.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90. godini. Vijest da je patrijarh Irinej umro stigla je nakon 15 dana teške borbe s virusom korone, koju je patrijarh izgubio nakon što mu se zdravlje naglo pogoršalo u noći između srijede i četvrtka.

Što je u oporuci?

Oporuka se u pravilu ostavlja Biskupiji, samostanu i rodbini. U vrijeme dok je pisao oporuku, niški biskup Irinej podijelio je sve što je imao na tri dijela. Osobne stvari svećenstva dijeceze, biskupije i rodbine. Patrijarh je u to vrijeme ostavio i novac za sprovod, 50.000 dinara, ali i odjeću u kojoj želi biti pokopan.

Ostatak imovine, novac od plaće, jedan dio eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a treći samostanu, odnosno sestrinstvu koje će ga njegovati prije smrti.

Irinej je redovnicima prepustio svoje osobne stvari, cipele i odjeću. Liturgije poput naprsnog križa, panagije i ikone prepustio je Niškoj biskupiji. Osobni sat, TV, radio … Preminuli poglavica ostavio je obitelji.

Tada je patrijarh Irinej izrazio želju da bude sahranjen u niškoj katedrali.

Oporuka je sastavljena u tri primjerka, od kojih se jedan šalje Sinodi, koja je stavlja u arhivu, druga ostaje u Biskupiji u kojoj sjedi nadbiskup, a treća ostaje kod potpisnika oporuke.

Kad je napisana oporuka

Međutim, u vrijeme dok je pisao oporuku, tadašnji niški biskup Irinej nije mogao ni pretpostaviti da će postati patrijarh. Bio je jedan od biskupa koji nije težio beogradskom patrijarhatu.

Iako je rekao “ne radi me”, izabran je za poglavara Srpske pravoslavne crkve. Na kraju njegova života samostan se nije brinuo o njemu i čemu se nadao. Preminuo je u bolnici zbog posljedica uzrokovanih virusom korone.

Tajna u patrijarhalnom sefu

Mnogo se toga promijenilo otkad je Irinej potpisao sve što je posjedovao. Koliko je patrijarh promijenio svoju izvornu oporuku, skriva patrijarhalni sef u kojem se sigurno nalazi omotnica za posljednje želje.

Poštovanje sinodske odluke da svi nadbiskupi trebaju ostaviti oporuku u praksi svedeno je na dobru volju. Dakle, iako se puno govorilo o volji mitropolita Amfilohija, čini se da je on nije imao.

“Oporuku je napisao vlastitom rukom s čistom sviješću i zdravim razumom, potpuno slobodno”, napisao je pokojni patrijarh Irinej na kraju lista papira.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> PLENKOVIĆ PRELOMIO!? Nove mjere protiv korone tiču se i Crkve!
>>> Taje nam ključnu informaciju o koroni: Sve normalne zemlje su je već objavile…
>>> BRISELSKA IZDAJA, RUŽA OTKRIVA: ‘Naše vlasti šute, hrvatska javnost zaslužuje znati!’
>>> OVAKO JE GOVORIO IRINEJ: Stepinac je bio “ustaški vikar”, a gdje god žive Srbi to je Srbija
>>> KAJKIĆ OTKRIO GDJE JE TIJELO JEAN – MICHELA NICOLIERA! ‘Pokazao mi je čovjek koji mu je iskopao jamu’
Komentari

Komentari