Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Sretan rođendan legendarnom zapovjedniku obrane Vukovara Mili Dedakoviću – Jastrebu

Legendarni ratni zapovjednik Vukovara, stožerni brigadir, Mile Dedaković – Jastreb slavi rođendan ( Nijemci, 4. rpnja 1951.). Bio je na čelu slavne 204. vukovarske brigade i to u najtežim danima rata. Rođen je srijemskom selu Nijemci u istočnoj Hrvatskoj. Među prvima je napustio Jugoslavensku narodnu armiju (JNA) i stavio se na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti.

Kao jedan od iskusnih časnika vrlo brzo odlazi u Vukovar, kao zapovjednik obrane. Taj grad našao se pod teškim napadom JNA, srbijanskih četnika i domaćih izdajica, stoga je krajem rujna 1991. osnovana i 204. brigada, koja je brojila tek oko 1800 vojnika. Obzirom da je Vukovar bio odsječen od ostatka Hrvatske, Dedaković  je početkom listopada raspoređen na novu dužnost u Vinkovce, gdje je bio zadužen za organiziranje proboja prema Vukovaru. Na njegovo mjesto, kao zapovjednik obrane Vukovara, postavljen je Branko Borković – Mladi jastreb, koji je ostao u tom gradu sve do njegove okupacije, 18. studenoga 1991.

Međutim, tri dana nakon okupacije Vukovara, došao je šok. Dedaković je zajedno s predsjednikom HSP-a Dobroslavom Paragom – uhićen, pod teškim optužbama, pa čak da je bio i agent KOS-a i da je pripremao napad na Banske dvore! U zatvoru su ga čak i premlaćivali. Sve te i druge optužbe kasnije su „pale u vodu“, ali sve do danas ostale su teške rane u duši i tijelu ovog Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

U svim tim  silnim i (ludim) optužbama, u svezi ovog legendarnog ratnog zapovjednika, imao je svoje prste, a tko drugi nego bivši Udbaš Josip Manolić, koji je bio na čelu nekakve kontraverzne komisije koja je ispitivala okolnosti okupacije ovoga grada. Tako su i Branka Borkovića kasnije proglasili da je bio „rušitelj ustavnog poretka“ te ga također zatvorili (i nikada mu se za to nisu ispričali), bez obzira što ništa od toga  nije dokazano.

Dedaković se, nakon rata, prvo povukao na seosko imanje u Podravini, gdje se bavio voćarstvom, a kasnije se preselio u jedno mjesto nedaleko Zadra, gdje na žalost teško bolestan provodi umirovljeničke dane. Kako vrijeme ide, vrlo ga rijetko zovu i na razne državne svečanosti, umjesto da je kao i Borković dobio sve ratne počasti, uključujući i čin generala.

Sve u svemu, dragi Mile, sretan Vam rođendan!

Mladen Pavković

Komentari

Komentari