Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Srednje škole u Hrvatskoj uzimaju “participaciju” od sto do petsto kuna?!

U srednjoj školi u Zagrebu svaki učenik mora dati 100 kuna jer nemaju za nastavu, piše portal index.hr i potkrepljuje to dopisom kojeg je Ana Naletilić, ravnateljica Druge ekonomske škole, uputila roditeljima učenika.

Obavijest prema kojoj roditelji za svoju djecu moraju uplatiti po 100 kuna stoji na službenim web stranicama škole, a potpisuje je ravnateljica škole Ana Naletilić. U njoj se navodi da se radi o “participaciji u povećanim troškovima obrazovanja”. Učenici prvih razreda, navodi se dalje, platili su je prilikom upisa, a ostali učenici je trebaju platiti do 30. rujna 2019.

Na stranicama su navedeni i podaci za uplatu.

Objašnjenje odluke

U dodatnoj obavijesti koja je upućena roditeljima učenika Druge ekonomske škole, a koju također potpisuje ravnateljica Naletilić, stoji i obrazloženje. Ravnateljica navodi da “zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa” nisu u mogućnosti “održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku”.

Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski.

“Napominjemo da će novac prikupljen od roditelja biti trošen strogo namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a na kraju godine podnosit će se izvješće o trošenju sredstava s kojim ćete biti upoznati preko Vijeća roditelja. Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju”, stoji u obavijesti.

Index navodi kako je nazvao ravnateljicu Druge ekonomske škole kako bi je upitali za dodatno objašnjenje te odluke te jesu li potrebni novac prvo tražili od Grada.

“To vam je tako u skoro svim školama u Zagrebu, skoro sve škole to imaju. To je u članku 19 Odluke o upisu koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja i to je temelj za odluku. Dobili smo naravno suglasnost osnivača, Grada Zagreba, i to se onda može napraviti. Škole imaju participacije od 100 do 500 kuna. To su točne informacije. Nije u redu da se sad o nama priča kad stvarno imamo najmanji iznos”, rekla je ravnateljica Naletilić Indexu.

“To je valjda hrvatski standard, opći problem. Vidjeli smo da drugi imaju participaciju pa sam rekla: ‘Ajde dobro, šta sad, idemo i mi'”

Na pitanje jesu li tražili novac od Grada ako im ga nedostaje, Naletilić je odgovorila, “nismo ništa tražili. Potrebe su vam jednostavno sve veće. Prošle godine smo uveli e-dnevnike, imamo puno računala. Ne možemo više disati. Ne bih ništa rekla protiv Grada, lijepo komuniciramo. To je valjda hrvatski standard, opći problem. Vidjeli smo da smo da drugi imaju participaciju, da svi bolje funkcioniraju, a da mi dišemo na škrge pa sam ove godine rekla: ‘Ajde dobro, šta sad, idemo i mi.'”

Komentari

Komentari