Četvrtak, 13 kolovoza, 2020

SREBRENICA – ODŽAK – VUKOVAR: Ne dopustiti da se ikada više ponove Srebrenica i Vukovar

U Organizaciji demobiliziranih branitelja Armije BIH Srebrenica i preživjelih sudionika “Marša smrti” iz srpnja 1995. godine, te Udruge “Koraci mira” iz Odžaka, iz Memorijalnog centra Potočari krenuo je prvi “Marš mira Srebrenica – Vukovar 2017”, prenosi Večernji list.

Više od dvadeset sudionika prepješačit će oko 340 km za 12 dana kako bi do Vukovara stigli 18. studenoga i pridružili se velikoj koloni sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara.

Moramo njegovati i čuvati mir

Blaž Kovačević iz Odžaka jedan je od organizatora Marša Mira Srebrenica – Vukovar 2017. Kovačević ističe povezanost Srebrenice i Vukovara.

– Ovim činom želimo iskazati poštovanje prema žrtvama dvaju gradova koji su doživjeli sličnu sudbinu. Moramo njegovati i čuvati mir i ne dopustiti da se ikada igdje više ponove Srebrenica i Vukovar – kaže Kovačević.

Predsjednik Organizacijskoga odbora Zulfo Salihović ističe da je cilj Marša mira odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida u Srebrenici s osnovnom porukom da se to više nikada i nigdje ne ponovi.

– Ideja za organizaciju odlaska kolone prema Vukovaru pojavila se kao moralna obveza nas preživjelih iz Srebrenice zbog toga što već nekolikog godina građani Vukovara svojim sudjelovanjem u Maršu Mira i Biciklističkim ultramaratonom dolaze u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kaže Salihović.

“Koraci nade” do Vukovara

Predstavnik Udruge “Koraci nade” iz Odžaka Nihad Alić kaže da mu je čast biti sudionikom kolone do Vukovara.

– Pred nama je dug put, ali imamo jasan cilj, a to je odavanje počasti žrtvama, pa ne sumnjam da ćemo izdržati. Ramić Mehmed sudjelovao je trinaest godina u Maršu mira od Nezuka do Potočara, a želja mu je bila ići i do Vukovara.

– Važno je da i mi s ovoga područja odajemo počast žrtvama u drugim mjestima. Nadam se da će odlazak do Vukovara postati tradicionalan marš, kaže Ramić. /HMS/

Komentari

Komentari