Petak, 7 kolovoza, 2020

Srđan Milaković: Ne mogu dopustiti da nam netko svako jutro nameće temu Domovinskog rata

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković često je u centru pozornosti, ne samo lokalne politike, već i nacionalne politike.

Milakovićevi istupi često “dižu buru” u cijeloj Hrvatskoj, a postoje problemi i u suradnji s vukovarskim gradonačelnikom Srđanom Milakovićem.

Bivši član SDSS-a je tako Oluju okarakterizirao kao etničko čišćenje, a najavio je i gradnju spomenika srpskim žrtvama rata u Vukovaru. Njegovi istupi su doveli i do zahtjeva za zabranu njegove stranke Demokratskog saveza Srba.

Milaković kaže kako nije kriv za negativnosti u gradu, a poručuje i kako samo odgovara na teme koje gradonačelnik Penava nameće.

“Srpska zajednica se konstantno stavlja u negativan fokus i navikli smo se da u pravilu odšutimo na većinu stvari, osim kad se dođe do nivoa kad se ta granica pomakne jako visoko. Ja sam autohtoni predstavnik srpske zajednice s ovih prostora, ja živim sa zajednicom i prije bih rekao da iznosim mišljenje naroda kojem pripadam i kojeg predstavljam”, rekao je Milaković i dodao kako za njega postoji minimum ispod kojeg ne želi ići.

Milaković je za portal 100 posto rekao kako kako su Srbi pod lupom jer stalno moraju dokazivati lojalnost: “Ako bilo što kažeš, ne poštuješ državu, ako nisi išao na polaganje vijenaca na ovaj ili onaj datum, opet se to preispituje. O čemu onda možemo govoriti? To su stvari koje se ne žele riješiti, a koje su posljedica jednog dugoročnog procesa marginalizacije. I ono što je karakteristično, a gradonačelnik je često istupao s tim u našim verbalnim duelima, je pokušaj da se uspostavi model ‘prihvatljivog pripadnika srpske zajednice’ kroz model gradskih vijećnika koji se deklariraju kao Srbi. Dakle, po mogućnosti trebaš biti branitelj, da se ne javljaš za riječ u bilo kojem segmentu zaštite prava srpske zajednice, da ti djeca ne idu na nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”.

“Imate osjećaj tog agresivnog nametanja, a bez dobre volje u bilo kojem segmentu na drugoj strani. Srbi to osjećaju, ne možete to ne osjetiti, a kakav god bio segment zvanične povijesti koja se nameće, koju bi mi trebali usvojiti na ovaj ili onaj način, Srbi ne mogu trpjeti posljedice u svom svakodnevnom građanskom životu. Zato, kao predstavnik, moram pružiti krajnji otpor prema tom nametanju osjećaja krivice, ne mogu dopustiti da nam netko svako jutro nameće pitanje Domovinskog rata ili pitanje nastave na srpskom jeziku i pismu i održava u životu jednu lošu klimu u kojoj se Srbi moraju neprestano braniti”, istaknuo je Milaković.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KOVAČIĆ PROŽIVIO PRAVU DRAMU! Trener ga zatočio u svlačionici
>>> PORAZ HRVATSKE DIPLOMACIJE? VUČIĆ LIKUJE: Nekad je Hrvatska bila dominantna u odnosu na nas, ali to više nije slučaj
>>> Zoran Mamić odlučio napustiti Emirate, a odabirom novog kluba šokirao je šeike…
>>> ZNANSTVENICI U PANICI: Otopili se glečeri kanadskog Arktika i otkrili površinu koja je bila skrivena 40.000 godina
Komentari

Komentari