foto: BBB

SRBIMA MURAL U SPOMEN NA 12 HRVATSKIH POLICAJACA NEPRIHVATLJIV: “Možda ga prebojimo”

Podijeli

Policija je jučer privela 14 osoba koje su u nedjelju ujutro hodale Borovom uz povike »Ubij Srbina« i »Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati«. Svi su oni s područja Vukovarsko-srijemske županije, a sumnjiči ih se da su prekršili članak 325. Kaznenog zakona, koji sankcionira javno poticanje na nasilje i mržnju.

Ali, da je ovaj incident i izostao, danas bi jedan drugi događaj u Borovu proteklog vikenda bio nacionalna tema. U subotu je, naime, dvadesetak mladića, možda baš isti oni koji su marširali u nedjelju, naslikalo u Borovom Selu mural koji srpski dužnosnici također smatraju neprihvatljivim. Taj je mural dobra ilustracija kako je na vukovarskom području interpretacija nečeg takvog bitno određena činjenicom je li netko Hrvat ili Srbin.

Dakle, na zidu koji je u vlasništvu lokalne trgovine Veleprometa, sada se nalazi naslikana hrvatska zastava, bez »krune« na grbu, ali s prvim crvenim poljem u njemu, 12 križeva, koji simboliziraju 12 ubijenih policajaca, oznaka specijalne policije i poruka – Narod može izgubiti sve, samo ime ne. Velepromet je dao dopuštenje autorima murala, a njegovu izradu je nadgledala policija.

Međutim, načelnik općine Borovo Zoran Baćanović (SDSS) već je u subotu zbog njega bio ogorčen. Prenosimo Baćanovićevu izjavu za Radio Borovo.

»Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem ovakav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći, slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati«, rekao je Baćanović.

Novinari Novog lista razgovarali su s direktorom Veleprometa Zvonimirom Ivaniševićem, koji je iznenađen reakcijom predstavnika srpske zajednice.

– Točno je da sam ja odobrio udrugama taj mural, ali uz strogi uvjet da na njemu ne smije biti nikakvog provokativnog sadržaja, da to isključivo bude posveta policajcima koji su tamo prije 30 godina poginuli. Nije mi cilj bio provocirati, nisam opterećen prošlošću iako sam prošao i logor, nisam takav čovjek. Ne mislim da je obilježavanje pogibije policajaca provokativan čin i ne znam zašto to nekome smeta, možda je u pitanju problem savjesti, rekao nam je Ivanišević.

Njemu se Baćanović još nije obratio, ali direktor Veleprometa već razmišlja o poslovnoj šteti koju bi eventualno trpjelo njegovo poduzeće.

– Moguće je da ćemo imati poslovnu štetu zbog reakcije srpske strane. Da sam znao da će se to ovako razvijati, možda i ne bih odobrio mural. Možda ćemo ga, ako će nekome baš tako smetati, prekrečiti i gotovo, zaključuje Ivanišević.

Komentari

Najnovije