Srijeda, 1 travnja, 2020

Srbija uvodi vojnu nastavu u škole: ‘Živimo u nastabilnoj regiji, učenici trebaju vojnu obuku’

Srbija u srednje škole uvodi nastavu posvećenu obrani i civilnoj zaštiti.

Kako javlja beogradska Politika, srbijansko Ministarstvo obrazovanja je na adrese srednjih škola uputilo ovih dana dopis u kojem ih obavještava da bi u drugom polugodištu učenicima trebali održati dva sata posvećena obrani, civilnoj zaštiti i reagiranju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Predstavnici Ministarstva za Politiku su objasnili da neće biti uveden novi predmet, već će u toku jedne školske godine na ukupno četiri sata razredne nastave razrednik fakultativno obrađivati 11 tema, a za to može angažirati i goste iz Ministarstva obrane.

Neke od tih jedanaest tema koje će učenici obrađivati su: kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite – pojasnili su za Politiku iz srbijanskog Ministarstva obrazovanja.

“Izuzetno je što su se ministarstva obrane i obrazovanja odlučila na uvođenje ove novine u srpsko obrazovanje”, smatra prof. dr. Zoran Dragišić sa “Fakulteta bezbednosti” u Beogradu. Međutim, tvrdi da se na četiri sata u toku školske godine gotovo ništa ne može učiniti, jer Srbija sada ima generacije mladih potpuno nespremne za „obaveze i zahtjeve sigurnog življenja”, koji ne znaju osnove zaštite od poplave i požara.

“Činjenica je da živimo u vrlo nestabilnoj regiji. Budući da od 2010. godine nemamo obavezno služenje vojnog roka, predlažem da u okviru tog predmeta u četvrtom razredu, možda i trećem, bude uvedena mini vojna obuka i za dječake i za djevojčice, na kojoj bi naučili gađanje iz puške. Onaj učenik koji ima problem sa oružjem ne bi morao pucati iz puške, ali ne može baš imati i prigovor savjesti na gašenje požara” ističe Dragišić i dodaje da bi se ovim predmetom podigla i motivacija za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer smatra da je Srbiji potrebna veća vojna rezerva.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Gotovina u biznisu života: Znate li tko je čovjek s kojim general osvaja tržište?
>>> BOMBA ZA VLADU!? Kolakušić podnio kaznenu prijavu
>>> Šprajc objavio novi komentar o premijerki Srbije, fanovi bijesni: “Odvratan si”
>>> AUSTRALIJA: Mediji pišu o Srbinu koji je počinio šokantne zločine u Hrvatskoj
Komentari

Komentari