Utorak, 24 studenoga, 2020

SRBIJA SE IGRA VATROM: Dijelila bi Kosovo a podržava ju i Rusija

Aleksandar Bocan-Harčenko je ruski operativac za prostor bivše Jugoslavije. Ili je na službi u nekoj od ambasada na ovom područuju ili u Moskvi vodi odjel za ovaj dio svijeta. Negdje oko godinu dana je ambasador u Beogradu, tiši i blaži u javnim nastupima od svojih prethodnika, ali njegov utjecaj zbog toga nije ništa manji. Upravo obrnuto.

Za Dan pobjede nad fašizmom dao je veliki intervju beogradskoj Politici iz kojeg se jasno može detektirati ruska politika prema regiji. Ali i neki globalni trendovi.

Za Politku je i dalje ključno pitanje rješavanje problema Kosova. I tu je Bocan-Harčenko iznio nekoliko izuzetno interesantnih ideja. Koje, sasvim sigurno, nisu samo njegove: ako i jesu vrlo je izgledno da će dobiti podršku u Moskvi. Moskva trenutno nije uključena u proces rješavanja kosovskog pitanja. Dijalog Beograda i Prištine se vodi pod okriljem EU koja je imenovala i posebnog izaslanika, bivšeg slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka (koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH). Bilo je prigovora njegovom imenovanju jer je Slovačka jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. No, i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je Katalonac iz Španjolske koja ne priznaje Kosovo. I zbog stava Madrida na prošlotjednom summitu EU i Zapadnog Balkana nije bilo zastava i državnih obilježja kako bi Kosovo moglo sudjelovati. Upravo na tom summitu je Lajčak dobio snažnu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel. Prije nekoliko mjeseci u kosovsko se pitanje snažno uključio Washington i to primarno preko američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella koji je posebni izaslanik predsjednika Donalda Trumpa.

Rusije tu nema.

Bocan-Harčenko na to reagira: “Moskva ima samostalnu viziju situacije. Za naše pridruživanje (pregovorima) potreban je prije svega poziv Beograda. Pri tome, sam pregovarački proces treba se voditi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodnopravnom okviru, na osnovu Rezolucije Vijeća Sigurnosti UN 1244, i treba imati prihvatljivu formu i sadržaj”. Nakon ovog diplomatskog odgovora, slijedi snažan ubod: “Da dodam bez ikakve zluradosti, da zasad rezultati diplomatskih aktivnosti nisu suviše očigledni. Zasad, naprotiv, na samom Kosovu samo je više kaosa”.

Politiku je zanimalo kakav je ambasadorov stav o podjeli Kosova. Bocan-Harčenko je tu oprezan, ali jasan: “Podjela Kosova, kao i bilo koje druge ideje, ovisi o Beogradu i Prištini”. Te navodi da je u tom procesu ključno izbjeći “nametanje vanjskih shema ili vremenskih okvira”. A stav Moskve glasi: “Za nas je glavni kriterij da rješenje treba biti prihvatljivo za Srbiju”.

Dakle, može podjela Kosova koja se već ranije javila kao ideja “korekcije granica” pri čemu bi sjever Kosova (gdje nikako da se formira Zajednica srpskih općina) postao dio Srbije dok bi Priština dobila Preševsku dolinu gdje Albanci predstavljaju većinu. SAD je snažno zagovarao tu tezu, ali je naišla na jednoglasno odbijanje EU. No, čini se da na tom planu dolazi do promjena. Josep Borrell za prištinski dnevni list Koha Ditore nije isključio ideju o promjeni kosovskih granica ukoliko se Kosovo i Srbija slože oko toga. “Ako se stranke slažu, EU ne može biti papskija od Pape”, rekao je Borrell.

I nastavlja: “Nije na nama da kažemo Srbima i Kosovarima oko čega bi se trebali dogovoriti. Naša će uloga biti olakšavanje dijaloga. Ako se dogovore oko nečega, trebali bismo pomno proučiti taj dogovor, jer svaki sporazum Srbije i Kosova ima utjecaj na regiju”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BIZARNA SITUACIJA, ŠTO SE DOGAĐA!? ‘Moj Aljoša jedini je od 450 đaka došao na nastavu. A onda sam primila poziv iz škole koji me izbezumio!’
>>> MESIĆ za Radio Sarajevo: “BLEIBURG JE IZMIŠLJOTINA”, potom se obrušio na crkvu: “Nisu se oslobodili Endehazije!”
>>> Čovjek dovezao automobil na servis jer mu stružu kotači, a serviseri našli bombu: Nakon evakuacije policija ju deaktivirala
>>> JOŠ JEDNA SRAMOTA HRVATSKE DIPLOMACIJE: Nećete vjerovati što je Europa napravila na zahtjev Dačića
Komentari

Komentari