Some 20 sympathisers of the non-parliamentary Autochthonous Croatian Party of Rights (A-HSP) protested outside the Serb National Council (SNV) in Zagreb on Saturday under the slogan "We stopped you in 1991, we will stop you again". Party leader Drazen Keleminec (C) set fire to a copy of the SNV weekly Novosti, claiming that it had called for starting fires in Croatia during the peak tourist season. Photo HINA/ Damir SENČAR /ds

Srbija je u ponedjeljak uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta na skupu Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) kada je ispred sjedišta Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) zapaljen primjerak tjednika SNV- a Novosti.

Nota je uručena otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova (MSP).

U hrvatskom veleposlanstvu Hini su potvrdili primitak prosvjedne note.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije drži da ovakav incident, koji je počinila neofašistička politička skupine iz Hrvatske, u nazočnosti pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja”, navodi se u priopćenju, objavljenom i na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je prosvjedovalo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom “Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet”, a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak SNV-ovog tjednika “Novosti”, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Keleminec je usput pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav “Za dom spremni”.

Srbijansko ministarstvo naglašava u priopćenju kako očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu.

“MSP očekuje da nadležne hrvatske institucije u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cijelosti”, navodi se u prosvjednoj noti proslijeđenoj medijima. (Hina)

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!