Nedjelja, 20 rujna, 2020

SRBI U VUKOVARU BJESNI: BBB uz prisutnost policije oslikao zid grbom HOSa

U VUKOVARU je nacrtan grb HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

To je priopćio Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpskog naroda.

Kazao je kako su ”grb s ustaškim pozdravom” nacrtali navijači Dinama uz dopuštenje gradonačelnika Ivana Penave i uz prisutnost policije. Milaković je napisao da se neki sugrađanin ipak pobrinuo za to i djelomično prekrio grafit.

Milakovićevo priopćenje prenosimo u izvornom obliku.

“Dopustio im je Penava, tamo je bila i policija”

“Poslednjih dana svjedoci smo da se hrvatsko društvo vraća u „normalu“ – ponovo su aktualne rasprave o tome da li fašistička obilježja (poput pozdrava „Za dom spremni“), mogu u određenom kontekstu biti pozitivna i imati pravo da se ističu u javnosti.

Oni koji mašu ovim „domoljubnim“ simbolima ne drže mnogo ni do zakona ni do povijesnih činjenica, a u javnosti su izuzetno glasni te iako ih ne možemo točno prebrojati već godinama se tješimo da su malobrojni.

Jedino što je novo je da su protagonisti „starog hrvatskog pozdrava“ izgubili saveznika na poziciji predsjednika države.

Višestruko isticanje tih „domoljubnih“ simbola posljednjih dana nije moglo a da ne dobije svoj epilog i u Vukovaru, gradu „domoljuba“.

Tako je uz odobrenje vukovarskog gradonačelnika Penave, jedna trafostanica u naselju Budžak, dobila novi vizulani identitet – naravno, nezaobilaznih „domoljubnih“ simbola – grba HOS-a i čuvenog ustaškog pozdrava.

Sliku su načinili umјetnički nastrojeni navijači Dinama iako ostaje nejasno kakve to veze sa sportom ima, a pri tom je bila prisutna i policija, koja je inače zadužena da ovakve simbole prijavljuje i sankcioniše.

Eto, tako se to radi u Vukovaru, samo da se zna. Jer Vukovar je ipak iznad ustava i zakona, pokazalo se to mnogo puta do sada. Ako je potrebno, potvrdiće to i čuveno premijerovo povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Teško je na kraju završiti sa očekivanjem da će policija koja je bila prisutna i prilikom izrade ovaj događaj istražiti, a da će gradonačelnik koji je dozvolio navijačima ova oslikavanja reagirati uklanjanjem ove sramote.

Jer ipak koliko god poražavajuće bilo, moramo priznati da je to normalno u državi u kojoj živimo.

U međuvremenu, ipak se neki sugrađanin pobrinuo i djelomice prekrio slavni pozdrav”, napisao je Milaković.

Bad Blue Boysi iz Vukovara na Facebooku objavili sliku grafita uz opis: “Nekima smeta sveti grb!”

Na Facebook stranici “Bad Blue Boys Vukovar”; inače, 2. svibnja objavljena je fotografija spomenutog grba na trafostanici, uz opis “Nekima smeta sveti grb! BBB UZ HOS!”.

Na fotografiji se vide i tri policijska vozila.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Konačno! Objavili su kad bi se opet moglo slobodno putovati državom…
>>> KINA JE LAGALA: Otkrili pravu istinu o koroni? SAD tvrdi: Ne, virus nije došao s tržnice…
>>> Kupat ćete se u moru? Izdano jako važno upozorenje: ‘Dok plivate i ronite…’
>>> Ne, ovaj proizvod iz dućana ne štiti od korone! 80 posto ljudi nasjelo i povjerovalo…
>>> HOROR U SRBIJI: Hrvaticu mjesecima zlostavljaju! ‘Izbušit ćemo je kao švicarski sir i vratit’ odakle je došla, nazad za Zagreb’
Komentari

Komentari