Petak, 21 veljače, 2020

SRBI JEDVA DOČEKALI: Frljić dao intervju za Beogradske novine ”Thompson rehabilitira ustaštvo”

Beogradski kazališni festival Bitef u svom se 52. izdanju pod sloganom ‘Svijet bez ljudi’ održava od 13. do 22. rujna, a Oliver Frljić, jedini je autor koji će u glavnom programu imati dvije predstave. Tim povodom dao je intervju za Vice i u njemu se osvrnuo na kako kaže probleme hrvatskog nacionalizma i rehabilitacije ustaštva u zemlji
‘U hrvatskom i ostalim balkanskim društvima planski je stvaran, sada skoro već trideset godina, sistem vrijednosti u kojem je nacionalizam norma’, upozorio je u intervjuu za beogradski Vice Oliver Frljić, dodajući da umjesto finalnog obračuna s tim tendencijama preostaje zapravo jedino ‘dostojanstvo u porazu koji se odavno dogodio’.
Tiha rehabilitacija ustaštva žalosna je hrvatska svakodnevnica, poručio je, a maskira se na različite načine i kroz različite prakse.
‘Thompson u autobusu s hrvatskom reprezentacijom samo je šlag na tortu tog procesa. Proces sam je puno opasniji u institucionalnom kontekstu, gdje se najvidljivije i najopasnije realizira kroz relativizaciju antifašističke borbe i antifašizma’, rekao je Frljić te među primjerima naveo Hasanbegovićevo preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu, HOS-ovu ploču s natpisom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, državno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu te spomenik IX. bojni HOS-a u Splitu, nazvanoj po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu.
Frljić je očito zbog ovakvih komentara rado viđen gost u Srbiji no zanimljivo iako se bavi ”balkanom” o potpuno otvorenom rehabilitiranju četništva u srbiji sa institucionalne razine, nije rekao niti riječi. Licemjerno no opet nejasno je kako Frljić i dan danas može ući u Hrvatskoj bez da bude uhićen zbog sustavnog širenja mržnje.
Komentari

Komentari