fbpx
Nedjelja, studeni 17, 2019

SRAMOTA SAMO U BiH?! Mizerne kazne za planiranje terorističkih napada

Zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli, Sud BiH proglasio je krivim i osudio na ukupno šest i pol godina zatvora Maksima Božića, koji je još koristio imena Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, i Edina Hastora. Božić je osuđen na četiri, a Hastor na dvije i pol godine zatvora.

Dvadesetdevetogodišnji Maksim Božić, rođen u Bijeljini, kao dijete razvedenih roditelja, s majkom muslimankom preselio je u Beč. Tamo je promijenio vjeru i ime, i kao Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, postao dijelom vehabijskog pokreta, piše RTRS.

Nakon izdržavanja zatvorske kazne zbog više kaznenih djela iz Austrije je protjeran 2008. godine i u bh. “rasadniku vehabizma” pronašao pogodno tlo. I u Beču, i po Maoči, i Sarajevu, “družio” se i surađivao s Mevlidom Јašarevićem, teroristom presuđenim zbog napada na veleposlanstvo SAD -a u Sarajevu 2011. godine. I dok je Јašarević izdržavao 15-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici, Božić ili Gradaščević je u sarajevskom naselju Pofalići u obiteljskoj kući, također prethodno višestruko osuđivanog Edina Hastora zvanog Amidža, planirao terorističke napade na sjedište SIPA-eu Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije i to na godišnjicu obilježavanja ubojstva vojnika ЈNA na Brčanskoj Malti.

Preduhitreni su u travnju prošle godine, nakon što je njihovu gnusnu nakanu u uredu u Tuzli, SIPI otkrio svjedok i poznanik osuđenih. U Hastorovoj kući, u kojoj se nalazi i improvizirani paradžemat, policija je pronašla ručne bombe, automatsku pušku, više od 400 metaka, granate… Јašarevićeva ručno pisana pisma, uputstva za pravljenje improviziranih bombi, propagandni materijal i zastave tzv. Islamske države, video materijal pripreme i terorističkog napada u Parizu, kao i oporuke pariških terorista. Sličnu priču, o pripremi za smrt u “džihadu” namjeravao je snimiti i Božić ili Gradaščević. Namjeravao je i kupiti još oružja veće razorne moći. I sve je dokazano, nema dvojbi sudac Anđelko Marjanović.

Tvorac planova Božić, na izricanju presude, što je i najavio, nije se ni pojavio. Njegova obrana, kao i Tužiteljstvo, najavljuju žalbe.

Odvjetnik Džema Hasanagić kaže da je obrana tijekom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije počinio kazneno djelo terorizma za koje je osuđen.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kaže da je riječ o doista teškim kaznenim djelima terorizma i da smatraju da ona zaslužuju strožu kaznu, zbog čega će u žalbi tražiti izricanje veće kazne za optužene.

Na mizerne kazne, za terorizam i djela vezana za terorizam, koje dosuđuje bh.sud, domaći i strani eksperti upozoravali su nebrojeno puta. Posljednji – prije samo mjesec, američki stručnjak za sigurnost Adrian Shtuni, koji je podsjetio da za djela za koja se u BiH u prosjeku počinitelji kažnjavaju s godinu i 10 mjeseci, američki sudovi presuđuju na 13 i pol godina. Britanski, primjera radi, za planiranje terorističkog napada, doživotne kazne presuđuju čak i maloljetnicima. No, Hastor je već danas pušten na slobodu – do pravomoćnosti presude. Uz zabranu napuštanja BiH. Planer Božić ili Gradaščević, ostaje u pritvoru gdje se nalazi od 12. travnja prošle godine. Obojici će u zatvorske kazne biti uračunati i pritvorskih više od 14 mjeseci./HMS/FAH

Komentari

Komentari