Nedjelja, 31 svibnja, 2020

SPREMA SE TRIUMFALNI POVRATAK RUSKIH DIPLOMATA U AMERIKU!? Nećete vjerovati s kojom pjesmom su ih Rusi ispratili

Rusija može poslati zamjenu za 60 diplomata koji su u znak solidarnosti Washingtona s Londonom oko navodnog slučaja Skripal protjerani iz Sjedinjenih Država, izjavio je predstavnik State Departmenta za CNN. Prema riječima dužnosnika, Washington se nada kako će Moskva prihvatiti i nove američke diplomate u zamjenu za prognane Amerikance.

Ova odluka američke administracije nema objašnjenja i može značiti samo da SAD nisu dobile nikakav dokaz od saveznika iz Londona o ruskoj krivnji.

State Department je za CNN potvrdio da Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu zamijeniti protjerane diplomate. Ured je napomenuo da je to uobičajena praksa u slučajevima deportacije osoba koje se proglase “persona non grata”.

“Kao u slučaju sličnih incidenata u prošlosti, ruska vlada ima pravo zahtijevati akreditaciju za popunjavanje slobodnih radnih mjesta u diplomatskoj misiji. Svaki od tih zahtjeva razmatrat će se na individualnoj osnovi”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za CNN.

Službenik je dodao da Moskva još nije obavijestila Washington o smanjenju ukupnog broja osoblja diplomatskih misija u Rusiji.

“Stoga Sjedinjene Američke Države očekuju da će i Rusija biti spremna prihvatiti nove američke diplomate u zamjenu za prognane”, dodao je.

Prošlog tjedna je Bijela kuća protjerala 60 ruskih diplomata, navodeći da su oni zaposlenici ruskih obavještajnih službi. Zatvoren je i ruski konzulat u Seattleu. Uprava Donalda Trumpa je priopćila kako će ova odluka povećati sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, a sada poručuje da se vrati isti broj diplomata koliko ih je protjerano, te da se od ruske strane očekuje da primi isti broj natrag u Rusiju.

Osim Sjedinjenih Američkih Država, više od 20 zemalja je protjeralo ruske diplomate sa svog teritorija. Tako su podržali Veliku Britaniju u optužbama protiv Kremlja da je kriv za trovanje bivšeg obavještajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, objašnjava CNN.

Tijekom odlaska 46 ruskih diplomata koji su protjerani iz Sjedinjenih Država je u dvorištu Veleposlanstva Rusije u Washingtonu grmjela glazba sovjetskog marša “Oproštaj sa Slavenkom”.

Riječ je o kompoziciji koju je napisao Vasilij Agapkin zbog divljenja ženama s Balkana koje je upoznao dok se kao dragovoljac borio u Prvom balkanskom ratu. Pjesma nije odabrana slučajno, jer se “Oproštaj sa Slavenkom” tradicionalno svira na Crvenom trgu u Moskvi od 7. studenoga 1941. godine, kada su vojnici Crvene armije, dok su Nijemci prilazili gradu, išli na front kako bi obranili svoje domove. Od tada se ova himna izvodi na svim paradama ruske vojske na Crvenom trgu kao izraz ponosa i prkosa ruskog naroda prema neprijatelju.

Još uvijek nema odgovora iz Moskve prihvaća li rusko Ministarstvo vanjskih poslova američku “velikodušnu ponudu” za prihvaćanjem zamjenskih diplomata.

CNN

VIDEO – Odlazak ruskih diplomata iz Washingtona uz zvuke poznate sovjetske pjesme “Oproštaj sa Slavenkom” 

Autor: L. R./Logicno

Komentari

Komentari