Nedjelja, 5 srpnja, 2020

Sprema li se Hrvatska za rat ? Božinović: Hrvatska je najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je u petak kako je Hrvatska najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice, a najavio je i  kako će se hrvatska granična policija dodatno jačati u segmentu ljudstva i tehnike.

“Hrvatska je država koja je sigurno najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice. Ne, kao što bi neki htjeli reći da je to zbog EU. Vidimo i znamo i sami dobro kako nam je granica razvođena”, rekao je Božinović novinarima kod aerodroma Željava.

Božinović je zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom helikopterom obišao hrvatsku granicu uz BiH kako bi iz prve ruke vidjeli nadzor državne granice te pregledali tehničku opremu koja se koristi u tu svrhu.

Poručio je kako je hrvatska sigurnost u rukama sjajnih policajaca te da su se danas mogli uvjeriti u njihovu predanost,  moral i profesionalnost.

istaknuo je i kako je susjedima u BiH u interesu da konačno počnu kontrolirati ulazak ilegalnih migranata na teritorij njihove zemlje, a što nisu napravili. “Nije nam drago zbog toga i zbog nas ali i zbog njih. I zbog situacije koja je danas s druge strane brda – migrantski kamp u Vučjaku”, poručio je.

Istaknuo je i kako hrvatska policija i hrvatske institucije nastavljaju raditi svoj posao prema točno zacrtanim planovima koji uključuju dodatno jačanje hrvatske granične policije kada je u pitanju ljudstvo, a posebice tehnika.

Božinović je rekao i da je odličan rad “vjerojatno najboljih graničnih policajaca u Europi” u ovom trenutku jamstvo da hrvatski građani imaju mir i sigurnost, a uz njih i građani drugih zemalja u EU.

Istaknuo je i kako će biti dovoljno policajaca jer su ih ove godine oko 800 njih uključili u školovanje. Također, Vlada je jučer prihvatila uredbu o mogućnosti angažiranja 1800 pričuvnih policajaca, koji su se već dokazali kroz svoj radni vijek.

Milina: Provjeravaju se sve optužbe na račun hrvatske policije

Glavni ravnatelj policije  Nikola Milina je rekao da je migranski pritisak stalan i stanje se stalno prati. “Uspješno se nosimo s migrantskim pritiskom ali razmišljamo i predviđamo situacije, razmjenjujemo informacije i podatke na svakodnevnoj razini – ne samo na ovom području već i području Karlovačke županije”, kazao je.

Upitan o optužbama civilnih udruga iz BiH da naša policija tuče migrante i slično, rekao da hrvatska policija profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa tako i spašava živote migrantima, među kojima su i djeca. Naveo je i da provjeravaju sve optužbe, a u nekoliko slučajeva, kada su utvrđene činjenice, pokazalo se da su takve optužbe potpuno lažne.

(Hina) fah

Komentari

Komentari