Srijeda, 8 travnja, 2020

Šprajc komentirao Stepinca: Nećete vjerovati što je rekao!

Glavna tema u Hrvatskoj jučer je bio blaženi Alojzije Stepinac, a te se teme dotaknuo i televizijski voditelj Zoran Šprajc, koji se na početku emisije RTL Direkt osvrnuo na jučerašnji dan. Njegov komentar prenosimo u cijelosti!

“Znam da će neke među vama nervirati što počinjemo Direkt s Danom oslobođenja Zagreba, ali baš zato i počinjemo. Dakle, 8. svibnja 1945. nakon dva dana bitke, partizanske jedinice potpuno su slomile ionako slabašan ustaški otpor i ušle u glavni grad Hrvatske. Bio je to završni čin oslobođenja naše zemlje od njemačkih i talijanskih okupatora i njihovih domaćih sluga poznatijih kao Ustaše. Bio je to čin koji je Hrvatsku u drugom svjetkom ratu svrstao na stranu pobjednika i čin koji joj je danas omogućio da bude neovisna država.

Jer da podsjetimo ove ustašoide što im se sada diže kosa na glavi, da tada nije bilo partizanskog pokreta u Hrvatskoj, ona bi nakon rata vjerojatno bila samo neka administrativna oblast u Kraljevini Jugoslaviji ili Velikoj Srbiji.

Ali usprkos tome neki i dalje misle da bi bilo bolje da je tako nego ovako.

Nažalost, nakon oslobođenja Zagreba počele su odmazde, osvete, počinjeni brojni ratni zločini i kao u svakom ratu, pa makar on bio i oslobodilački, na vidjelo je izbila sva mračna i prljava strana rata. Povijesnoj slici na to razdoblje nije pomoglo ni što je partizanski pokret bio potpuno obojen komunističkom ideologijom,a politički režim koji je iz oslobođenja nastao jednopartijski i diktatorski.

Ali kako ni ratni zločini počinjeni u Domovinskom ratu ne mogu poništiti oslobodilački karakter Domovinskog rata tako ni partizanski zločini ne mogu poništiti oslobodilačku narav partizanskog pokreta. A u tom povijesnom sudaru različitih režima i ideologija, zločinaca i pravednika, izrastao je lik zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Za komunističku vlast bio je suradnik zločinačkog ustaškog režima, za sve one koji nisu pristajali na jednopartijsku ateističku ideologiju bio je pravednik i svjetlo u tami. Utoliko je i proces njegove kanonizacije, tj. proglašenja svecem, dugotrajan i  kompliciran, osobito jer Vatikan pri tome želi uvažiti i mišljenje srpske pravoslavne crkve.

Papa Franjo u razgovoru s novinarima na letu iz Skoplja prema Rimu, o tome je prvi put otvoreno progovorio ističući sve vrline kardinala Stepinca, ali i prepreke koje stoje na putu njegove kanonizacije.”, rekao je Šprajc.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PUPOVAC IMA NOVI PLAKAT: Koristi i hrvatsku zastavu, evo što je sad napisao
>>> Zidane obavio ozbiljan razgovor s Modrićem: Luka sada zna kakva mu je sudbina u Realu
>>> Brkić prelomio: Otkrit će prljave poslove i afere svojih protivnika
>>> ZA POTREBE JEDNOG ISTRAŽIVANJA, SRBE SU PITALI TKO SU IM NAJVEĆI NEPRIJATELJI U UNIJI: Njihov odgovor neće vas iznenaditi
>>> POLICIJA PRED ŠOKIRANIM PUTNICIMA RAZORUŽALA MUŠKARCA U ZET-ovu AUTOBUSU: I policajac ostao iznenađen
>>> Lučić Matuli: ‘Vaša interpretacija povijesti posljedica je 30 godina gledanja partizanskih filmova’
Komentari

Komentari