Subota, 6 lipnja, 2020

SPOMENIK TUĐMANU VEĆ MORA NA RESTAURACIJU: ‘Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite?

Otkako je spomenik postavljen ovo je drugi puta da je netko oštetio spomenik

Nepoznati počinitelj ili više njih sinoć su jajima gađali zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku koji je zbog toga oštećen te će morati na restauraciju, piše RTL.To je drugi napad na spomenik otkada je spomenik Franji Tuđmanu otkriven krajem prošle godine.

‘Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite?’

Iako su  radnici čistoće odmah oprali šmrkom spomenik,  šteta je već nastala.

“Žumanjci, bjelanjci. Kaj je to već ustvari?! Nagriza broncu”, rekli su radnici RTL koji su čistili spomenik.

Željko, radnik ljevaonice u kojoj je spomenik napravljen danas nije mogao doći k sebi od šoka: “Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite? Normalno da je teško, moram popravljat ponovno”, rekao je Željko.

Oštećena patina

Oštećena je patina na spomeniku i trebat će ponovno patinirati. Željko još točno ne može odrediti koliko su napadači s jajima zadali posla .

“Ja znam kako mora izgledati, a koliko će mi trebati za to, to vam ne mogu reći u ovom trenutku”, kazao je radnik.

Spomenik za sada čiste kistom i običnom vodom.

Otkako je spomenik postavljen ovo je drugi puta da je netko oštetio spomenik. Naime, iako su upravo policijski djelatnici prvi primjetili da je došlo do namjerno oštećenja iz policije tvrde da nisu pojačali ophodnje oko spomenika i da je postupanje u tijeku za napad s jajima.

Spomenik koji su obilježili skandali

Na samom otvorenju spomenika bivši branitelj Zoran Erceg vikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, zbog čega je nepravomoćno dobio 15 dana uvjetno uz rok kušnje od godinu dana kao i zabranu približavanja spomeniku godinu dana.

Prva devastacija spomenika dogodila se kada je početko siječnja na spomeniku osvanuo grb i čekić. Počinitelj je pronađen, a presuda u tom slučaju još uvijek nije donesena.

Komentari

Komentari