ilustracija

“USTAŠKA TROBOJNICA CIJELOG DANA ‘ŠETA’ PO SPLITSKOJ ULICI”, “Ilegalna trobojnica stoji na ogradi dječjeg igrališta u Splitu; Stanari se pitaju gdje je policija…”, samo su neki od bombastičnih i netočnih medijskih napisa kojima svjedočimo od jučer. Osim što su naslovi članka činjenično netočni, njihov je sadržaj zlonamjeran i koristi stvaranju dodatnih podjela u hrvatskome društvu”, smatraju splitski branitelji koji su iznijeli zajednički stav u jednom priopćenju.

“Koja je zastava osvanula na splitskim Gripama? Osvanula je mala zastava s hrvatskim grbom koji ima prvo polje bijele boje, ista ona koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1990. godine, nakon prvih višestranačkih i demokratskih izbora, ponosno podignuo pred prvim hrvatskim redarstvenicima koji su svoju prisegu vjernosti hrvatskoj domovini upravo polagali, također s istim takvim grbom na kapi. S istim onim grbom koji je predsjednik Tuđman 1990. godine nosio na svojoj lenti. S istim onim grbom koji se nalazio u službenoj upotrebi 1990. godine nakon prvih izbora, a brojni naši suborci su s tim grbom na kapi dali svoje živote u Domovinskom ratu. Danas, gotovo tri desetljeća nakon prvih višestranačkih izborima nailazimo na jedinstveno stajalište svih većih medija u Hrvatskoj (koji nailaze na jedinstveno slaganje u medijima iz susjedne Srbije) kako se ustvari radi o ustaškom grbu (?!) iako se baš nijedno ustaško obilježje na toj zastavi ne nalazi.

Pozivamo sve one koji su očito 1990. godinu prespavali ili se te godine jednostavno nisu mogli odlučiti da još jednom promotre dokumentarne filmove i povijesne zapise iz tog razdoblja i revidiraju vlastite činjenično netočne i (nažalost) zlonamjerne stavove. Svi znamo koji je grb službeni grb Republike Hrvatske, kao i koja je službena zastava Republike Hrvatske, ali jednako tako smo upućeni u znakovlje i obilježja hrvatskoga naroda kroz cjelokupnu povijest, pa i na hrvatski grb iz 1990. na koji smo ponosni i koji smo s ponosom držali na svojim odorama i na našim kacigama. Apeliramo na novinarsku odgovornost i etiku da se ne potpiruju podjele u hrvatskom društvu i da se na znakovlje pod kojima su ginuli naši suborci ne baca ljaga. Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira i proglašava nečim što on ni u kojem slučaju nije. Dopustimo li napad na taj hrvatski nacionalni simbol, pitamo se što je sljedeće? Hrvatska kuna ili možda hrvatska trobojnica?”

KOORDINACIJA UDRUGA RATNIH POSTROJBI SD ŽUPANIJE

KOORDINACIJA BRANITELJSKIH UDRUGA GRADA SPLITA

STRADALNIČKE UDRUGE IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA SPLITA I SD ŽUPANIJE


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> POLITIČKA BOMBA! Otkriveno što je Milanka Opačić dobila za svoje uljebništvo?
>>> SUIGRAČI SHRVANI SMRĆU MLADOG HRVATSKOG REPREZENTATIVCA: ‘Zašto, zašto baš on? Doživljavao sam Andru kao brata’
>>> Beba je plakala bez prestanka. Onda su roditelji otkrili ovo na njenom nožnom prstu – Svaki roditelj bi trebao znati ovo!
>>> Crnom bojom poliven spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!