Utorak, 2 lipnja, 2020

Splićaninu u džepu skenirali karticu pa mu ispraznili račun: Stigla mi je poruka iz Danske, zatim iz Nizozemske…

Skijanje u Italiji pretvorilo se zamalo u noćnu moru Splićaninu (podaci poznati redakciji). Bio je žrtva modernih džeparoša – onih koji novac ne kradu iz torbi i ruksaka, već s bankovne kartice! Da mu je račun tanji za otprilike 1000 eura, doznao je odmah, još dok je boravio na skijalištu u Južnom Tirolu.

– Na sreću sam ugovorio uslugu koja mi omogućuje da, po svakoj obavljenoj transakciji, primim SMS poruku od banke. Tako mi je prvo stigla poruka u kojom me “obavještavaju” da sam u tom momentu – dok sam bio na skijanju i Italiji – potrošio 4500 danskih kruna, i to – u Danskoj?! To je otprilike 4500 kuna. U istoj minuti stižu još dvije poruke, ovaj put iz Nizozemske, i to jedna na 200 eura, a druga na 260, a ja sam i dalje na žičari u Italiji… Kako je riječ o bankovnoj kartici koju vrlo rijetko koristim za nekakve transakcije, a ne dižem ni novac na bankomatu, naravno, shvatio sam odmah da sam žrtva prijevare. Nisam čekao ni trenutka, kontaktirao sam Raiffaisen banku u Hrvatskoj, koja mi je izdala karticu, da ih obavijestim kako sam “pokraden”.

Za njihovu brzu reakciju imam samo riječi hvale – čim su uočili da se radi o prijevari, pokrenuli su postupak za povrat novca i blokirali su karticu.

Na sreću, jer je idućeg dana bio novi pokušaj krađe. Kako bilo, saznao sam da sam žrtva tzv. electronic pickpocketinga. Pojma nisam imao što to znači – kazuje naš sugovornik.

Electronic pickpocketing možemo prevesti kao elektroničko džeparenje.

– Netko mi je, kako sam obaviješten, skenirao karticu iz neposredne blizine, vjerojatno preko uređaja nalik onom POS-ovu, ali tko bi znao kada – moglo je biti i prije šest mjeseci, na primjer. Od mene je ta osoba morala biti udaljena tek nekoliko centimetara jer se samo na taj način mogu skinuti svi podaci – objašnjava nam čitatelj koji je i prva hrvatska žrtva elektroničkog džeparenja.

Potvrdili su nam to u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), navodeći kako Hrvat jest bio žrtva ovakve prijevare, no da spomenute zloupotrebe kartica još nisu evidentirane unutar granica naše države. Što, naravno, ne znači da ih u dogledno vrijeme neće biti… Od svih se banaka, stoga, očekuje podizanje sigurnosnih standarda.

– Sukladno našim saznanjima, slučaj vašeg čitatelja jest prvi za koji se sumnja na electronic pickpocketing (elektroničko džeparenje) i u Hrvatskoj nije do sada zabilježen niti jedan drugi takav slučaj. Naša banka svakodnevno maksimalno pokušava zaštititi klijente, a radimo i na novim rješenjima koja dodatno podižu razinu sigurnosti – poručuju iz Raiffaisen banke.

Od drugih banaka smo, također, zatražili da nam odgovore imaju li saznanja da su njihovi klijenti na ovaj način bili prevareni, ako ne u Hrvatskoj, onda u inozemstvu.

Izvor Slobodna Dalmacija

Komentari

Komentari