fbpx
Četvrtak, listopad 24, 2019

Spasilački brod s migrantima bez dozvole pristao u Lampedusi

Spasilački brod s migrantima pokupljenim na Sredozemnom moru pristao je u subotu popodne u talijansku luku Lampedusu kršeći zabranu ulaska u talijanske teritorijalne vode, čime je došao u sukob s talijanskim vlastima u drugom sličnom incidentu u tjedan dana.

Na spasilačkom brodu Alex, koji djeluje u sklopu talijanske organizacije Mediterranea, trenutno je više od 50 spašenih migranata. Brod je odbio ponudu Malte da krene prema toj zemlji navodeći da bi tako dugo putovanje dovelo u opasnost ljude koji su na brodu.

Talijanski premijer Matteo Salvini inzistira na tome da im se ne dopusti ulazak u Italiju.

Brod je pristao na istom doku na kojemu je prije tjedan dana pristao brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch, koji je udario u brod talijanske obalne straže i pristao u luku nakon što je prethodno proveo dva tjedna u međunarodnim vodama.

Tv kanal SkyTG24 objavio je snimke pristanka broda i migranata koji stoje na palubi noseći na sebi crvene prsluke za spašavanje.

Istodobno je u subotu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehoferpozvao svog talijanskog kolegu Mattea Salvinija da otvori talijanske luke migrantima i okonča krizu na Mediteranu.

“Ne možemo biti odgovorni za brodove koji sa spašenim ljudima na palubama tjednima plutaju na Mediteranu jer ne mogu pronaći luku”, kazao je Seehofer.

“Zato Vas pozivam da preispitate svoju poziciju odbijanja otvaranja pristupa talijanskim lukama”, kazao je njemački ministara unutarnjih poslova.

Zbog zajedničke europske odgovornosti “i naših zajedničkih kršćanskih vrijednosti” ne smije biti nikakve razlike u tome koja je humanitarna organizacija spasila migrante, od kuda dolazi posada i pod čijom zastavom brod plovi, kazao je njemački konzervativni ministar.

Komentari

Komentari