Petak, 25 rujna, 2020

Španjolska: Dogovor radikalne ljevice o formiranju vlade, a poslali ljude na birališta jer se nisu mogli dogovoriti, dionice pale, kapital bježi

Dogovor Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i lijevog Unidas Podemosa o formiranju koalicijske vlade potaknuo je u utorak ulagače na prodaju dionica banaka u Španjolskoj, te spustio indeks Madridske burze.

Dionice Bankie, jedne od najvećih banaka u zemlji spašene javnim novcem tijekom gospodarske krize, tijekom jutra je ojačala dva posto no čim je sredinom dana objavljen sporazum dviju stranaka cijena njene dionice se strmoglavila 4,5 posto.

Privatizacija te banke jedno je od pitanja s kojim se mora pozabaviti buduća vlada, a tijekom predizborne kampanje se Pablo Iglesias, čelnik Unidas Podemosa, usprotivio njenoj privatizaciji. To je ulagačima loš signal, jer nitko nema povjerenja u način na koji države vode korporacije i banke.

“Bankarski sektor bi mogao biti najpogođeniji potencijalnom vladom predvođenom PSOE-om i Unidas Podemosom”, rekao je Sergio Ávila, analitičar brokerske kuće IG España.

“Unidas Podemos želi uvesti direktan porez bankama dok PSOE namjerava povećati porez kompanijama. Osim toga, i jedni i drugi žele žele uvesti porez na financijske transakcije pa bi dodatni trošak na kupnju španjolskih dionica porastao 0,2 posto, što pogađa čitav financijski sektor“, dodao je.

U utorak su i ostale banke izgubile na vrijednosti. Dionica CaixaBanka se stropoštala 4 posto dok je Sabadell pao 2,39 posto.

“Tržište je uvijek bilo manje sklono koaliciji socijalista i Unidas Podemosa nego koaliciji desnog centra“, rekla je Nuria Álvarez, analitičarka kuće Renta 4.

Sánchez i Iglesias su nenadano, manje od 48 sati poslije parlamentarnih izbora u nedjelju, objavili sporazum. Nakon redovnih izbora u travnju tri su mjeseca bezuspješno pregovarali o lijevoj koaliciji, pa se posvađali oko ministarskih mjesta, zbog čega su Španjolci sedam mjeseci kasnije morali na nove izbore.

No u utorak su u kratkom obraćanju, tijekom kojega nije bilo dopušteno novinarima postavljati pitanja, objavili predsporazum oko formiranja vlade. Nisu iznijeli detalje sporazuma, program, niti kome će pripasti koje mjesto, napomenuvši kako će to kasnije objaviti.

„Bit će to vlada za iduće četiri godine, s jasno progresivnim karakterom“, izjavio je Sánchez, 47-godišnji ekonomist. „Postigli smo predsporazum o koalicijskoj vladi. PSOE će pridonijeti iskustvom, a mi hrabrošću“, rekao je Iglesias, 41-godišnji politolog.

Dio građana koji podržavaju ljevicu pozdravio je njihov sporazum, no brojni su i oni koji smatraju kako su nepotrebno izvlačili stanovnike na nove izbore.

„Doista sam ljuta. Bezveze su nas poslali na birališta, potrošili novce za izbore, a sada se dogovorili u pet minuta ono što mjesecima nisu mogli“, rekla je 33-godišnja Patricia, odvjetnica u jednoj kompaniji u Madridu.

Španjolci su u nedjelju izašli na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine, budući da od 2015. godine niti jedna stranka ne uspijeva dobiti apsolutnu većinu u parlamentu, a niti postići koalicijski sporazum na nacionalnoj razini.

Sánchez bi bio predsjednik, a Iglesias potpredsjednik buduće vlade, izvijestilo je nekoliko medija.

U nedjelju su na izvranrednim parlamentarnim izborima obje stranke izgubile podršku birača u odnosu na redovne izbore održane u travnju. Protuimigrantska stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u španjolski parlament, postala je treća najveća stranka u Španjolskoj povećavši broj zastupnika s 24 na 52. No desnica nije uspjela formirati vladu jer je stranka centra Građani osvojila svega 10 mjesta dok je u prijašnjem sazivu parlamenta imala njih 57.

PSOE je izgubio tri mjesta te dobio 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta dok je Unidas Podemos ostao bez bez sedam zastupnika osvojivši 35 mjesta.

Zajedno imaju 135 zastupnika a za sasatvljanje vlade potrebna je natpolovična većina od 176 zastupnika. Uspiju li, bit će to prva koalicijska vlada u Španjolskoj nakon uvođenja demokracije prije 40 godina.

Sánchez će nakon dogovora s Unidas Podemosom najvjerojatnije pokušati uvući u koaliciju malu lijevu stranku Más País, odcijepljenu od Unidas Podemosa te centrističke Građane (Ciudadanos), konzervativnu Baskijsku nacionalističku stranku (PNV) i Regionalnu stranku Kantabrije (PRC). S njima bi imali upravo potrebnih 176 zastupnika.

Ti će pregovori biti neizvjesni, a u njime će morati pomiriti suprotstavljene stavove i prihvatiti različite zahtjeve.

Stranka centra Građani u utorak je odbila biti dijelom te koalicije poručivši kako će biti protiv prilikom glasovanja o vladi. I dvije stranke s desnice, koje imaju zajedno 140 mjesta, dakle više nego Podemos i socijalisti, najavile su glasovanje protiv čime će pokušati spriječiti pokušaj formiranja manjinske lijeve vlade.

„Formiranje radikalne vlade upravo je suprotno onome što je potrebno Španjolskoj“, rekao je Pablo Casado, čelnik konzervativne Narodne stranke, s 88 zastupnika najveće oporbene stranke.

Katalonske stranke za nezavisnost priopćile su kako neće podržati lijevu koaliciju predvođenu Sánchezom.

No baskijski PNV ostavio je prostor za ulazak u koaliciju. „Bit ćemo odgovorni“, rekao je glasnogovornik i zastupnik te stranke Aitor Esteban. Sánchez će u srijedu nastaviti pregovore s manjim strankama nastojeći ih uvjeriti u svoju koaliciju.

„Napredak je što su političke stranke došle do sporazuma u odnosu na dosadašnju blokadu, no nedostaju objašnjenja“, pišu najveće dnevne novine El País u svom uvodniku navodeći kako je zasad sporazum, dok se ne otkrije njegov sadržaj, samo deklaracija namjere o uspostavljanju vlade.

„Ako je ovaj sporazum bio moguć u nekoliko sati, zašto je bilo izgubljeno šest mjeseci, a ljudi izvedeni na birališta?“, pitaju se te novine.

Komentari

Komentari