Srijeda, 25 studenoga, 2020

Šostar: Nije dobro, očekujem da će brojke i dalje rasti

“Jučer smo srušili rekorde, nisam vjerovao da ćemo uopće doseći te brojke. Sada smo otprilike na 90.000 testiranih uzoraka od 15. ožujka”, rekao je za HRT Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

Govorio je o broju novozaraženih u Zagrebu i kazao da trenutno imamo 2552 aktivna slučaja, a oko 9000 osoba je u samoizolaciji. Očekuje daljnji rast broja oboljelih, ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj zemlji. Podsjetimo, u Zagrebu je danas zabilježeno rekordnih 798 slučajeva, piše N1.

“Nije dobro”, poručio je.

Šostar je ponovio da, ako ćemo se pridržavati mjera, brojke mogu početi padati u sljedeća dva tjedna, ali sve ovisi o tome kako ćemo se ponašati. Osvrnuo se na predstojeći blagdan Svih svetih, kaže da su groblja poduzela epidemiološke mjere, bilo je minimalnih korekcija.

Novi model testiranja na NZJZ Dr. Andrija Štampar

Naglasio je da NZJZ Dr. Andrija Štampar od ponedjeljka kreće s novim radnim vremenom, briseve će uzimati 10-14 sati, subotom 8-12, a nedjeljom 8-10. Potrebno je prethodno se naručiti.

Šostar je jutros bio na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronu na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma, rekao je da “smo sada na maksimumu, gore će ostati bez ljudi, na rubu snaga su i od 15. ožujka praktički nemaju svoj život”. U planu je obaviti 3000 testiranja dnevno.

Što se tiče testiranja cijele populacije, smatra da je to trošenje novca i zdravstvenih resursa.

Treba mijenjati način praćenja zaraženih

“Treba se promijeniti način praćenja pozitivnih osoba, ovakav način kada su brojke ovakve, više nema nikakvog smisla. Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa”, rekao je.

Govorio je o prosječnoj dobi oboljelih i umrlih, strahuje od skoka sa srednje na stariju situaciju, bolnice će tada biti prepune bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

Neminovno je i moramo biti svjesni, rekao je Šostar, da zbog ove pandemije imamo porast smrtnosti od drugih bolesti, tako je svugdje u svijetu, piše N1.

Komentari

Komentari