Utorak, 1 prosinca, 2020

ŠONJE: “Imat ćemo STUP SRAMA za one koji iskoriste uvođenje eura za dizanje cijena”

Velimir Šonje, autor knjige ‘Euro u Hrvatskoj za i protiv’, odgovorio je za portal danas.hr koliko je realno to što govore guverner HNB-a Boris Vujčić te aktualni potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić, da neće doći do poskupljenja, iako vidimo da su svi svuda doživjeli poskupljenje, rekao je da bi problem mogao nastati kod zaokruživanja cijena.

“Treba prvo objasniti da u Hrvatskoj, gdje imamo kunu, 2007. godine pio sam primjerice kavu za sedam kuna, sada je pijem za deset kuna, I tom rastu cijena razlog kao i u Sloveniji nije euro, nego je razlog inflacija i druge ekonomske promjene. Kada govorimo u uvođenju eura taj efekt je izmjeren i on iznosi 0,3 posto. Ono gdje nastaje problem je zaokruživanje cijena, ali tome će se stati na kraj da se spriječi taj efekt zaokruživanja tako da se uvode dvostruke kotacije cijena. Također postojat će i zid srama gdje će potrošači moći prijavljivati sve one koji nepošteno zaokružuju cijene. Neće biti idealno, ali će se moći kontrolirati”, smatra Šonje.

Na pitanje što je s kreditima, Šonje kaže da je plan Vlade i HNB-a, kako bi ljudi ostali mirni, dovođenje posebnog zakona koji će urediti to pitanje. “Sva konverzija je besplatna. Nema tu nikakvog rizika i nikakvog troška, ništa se suštinski neće promijeniti. Još jedna stvar, govorimo da je 1. siječnja 2023. gotova stvar, ali to ne visi o nama. O tome odlučuje Vijeće europske unije ako zadovoljimo uvjete, ali to ćemo tek vidjeti.”

Dodaje da će plaće porasti ako budemo produktivniji i ako naše gospodarstvo bude raslo. “Euro nije čarobni štapić koji će to donijeti. Euro je prilika, ali kao u nogometu tu priliku treba iskoristiti”, objašnjava.

Komentari

Komentari