Pixabay

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Izgleda da se koronavirus proširio dosta ranije

Podijeli

Prema studiji Nacionalnog instituta za rak (INT) talijanskog grada Milana, novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine. To ukazuje na to da se COVID-19 proširio izvan Kine prije nego što se ranije mislilo.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u prosincu po prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu, u središnjoj Kini.

Prvi talijanski pacijent COVID-19 otkriven je 21. veljače u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

Međutim, nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov znanstveni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6% od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probirni test raka pluća između rujna 2019. i ožujka 2020., razvilo antitijela na koronavirus znatno prije veljače.

Sljedeći specifični test antitijela na SARS-CoV-2 provelo je Sveučilište u Sieni za isto istraživanje pod naslovom “Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u pretpandemijskom razdoblju u Italiji”.

Ta studija pokazala je da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus što znači da su se zarazila u rujnu, rekao je za Reuters Giovanni Apolone, koautor studije.

“Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus”, rekao je Apolone.

“To znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo ‘udario'”, dodao je Giovanni.

Talijanski istraživači rekli su u ožujku da su izvijestili o većem broju slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je znak da je novi koronavirus mogao cirkulirati ranije nego što se ranije mislilo.

Komentari

Najnovije