Pixabay

ŠOK SPOZNAJA: Znate li zašto pečene piliće u trgovinama plaćate manje?

Podijeli

Ako je kuhanje kod kuće obično jeftinije, zašto su pečeni pilići izuzetak? U trgovačkim lancima nerijetko se, naime, prodaju i 6-7 kuna jeftinije od svježih pilića koje nude. Svježe piliće rijetko možemo kupiti ispod 30 kuna, dok ovi gotovi koštaju oko 20 kuna.

Trik je u tome da trgovački lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka uporabe. Nije tu riječ samo o pilićima, već i većini ostalih namirnica, koje se mogu naći u hladnjacima gotovim jelima.

Bloomberg ocjenjuje da je ovdje zapravo riječ o genijalnoj poslovnoj strategiji. Umjesto da bilježe gubitke na hrani koja je još uvijek ispravna, trgovački lanci je peku, kuhaju i serviraju toplu, prenosi dnevno.hr

“O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kad se priča o inovacijama, iako je riječ o jednom od najboljih primjera jačanja efikasnosti naše ekonomije u proteklih nekoliko desetljeća”, piše Bloomberg.

Ta praksa korisna je kako za trgovačke lance tako i za potrošače, a pritom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi kao otpad. Iako su se trgovci kod nas u gotovim jelima najviše pozabavili u asortimanu piletine i puretine, trend EU, kojega i mi usvajamo, u trgovačkim su lancima i marinirani proizvodi kojima uskoro istječe rok, piletina, puretina, svinjetina, teletina…a mariniraju ih i industrija i lanci.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Virus nije oslabio, ali način prijenosa je drugačiji: ‘Ovi ljudi trebaju izbjegavati veća događanja’
>>> PUPOVAC: “Očekujem da se riješe civilizacijska pitanja poput zabrane ZDS, upotrebe jezika…”
>>> JANŠA: “Ubojice iz Srebrenice su mislili da će proći kao oni koji su ubijali 45., da ih nitko nikad neće pitati za to”
>>> MILOŠEVIĆ U VARIVODAMA: “50 dana nakon Oluje ubijalo se Srbe, država nije kaznila ratne zločine”, U VUKOVARU: “kažnjavanje ratnih zločina ne može biti uvjet za ćirilicu”
Komentari

Najnovije