Srijeda, 2 prosinca, 2020

ŠOK IZ VATIKANA: Papa Franjo – ‘Homoseksualci imaju pravo na obitelj i zakone koji ih štite‘

Homoseksualci imaju pravo na obitelj te bi trebali biti zaštićeni građanskim zakonima, najnoviji je, dosad najliberalniji stav pape Franje po tom, za Crkvu krajnje osjetljivom pitanju.

Papina izjava objavljena je u dokumentarnom filmu koji je premijerno prikazan danas. Papa je i ranije davao izjave koje su shvaćene kao njegova podrška borbi homoseksualaca za ljudska prava, no ovdje se uvjerljivo najjasnije izrazio o toj problematici, javlja Reuters.

– Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili nesretan radi takve stvari – kazao je poglavar Katoličke crkve u filmu “Franjo” (orig. Francesco) kojeg je režirao redatelj Jevgenij Afinevski, ranije nomiriran za Oscara za svoje druge uratke.

‘Za to sam se i ranije zalagao’

Dodao je kako treba stvoriti jače građanske zakone kojima bi tema bila regulirana.

– Na taj način homoseksualci bi bili zakonski zaštićeni. Za to sam se i ranije zalagao – rekao je Papa Franjo, aludiravši na razdoblje prije svog pontifikata, dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu.

Papa je u dijelu filma govorio o Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je sa svojim partnerom usvojio troje djece.

Rubera u filmu kaže da je išao na jutarnju misu u Vatikanu i papi predao pismo objašnjavajući svoju situaciju. Rekao je papi da on i njegov partner žele djecu odgajati kao katolike u lokalnoj župi, ali nije znao kako će ih primiti. Rubera je rekao da ga je papa nazvao nekoliko dana poslije, rekavši mu da ga je dirnulo pismo i pozivajući par da uvede svoju djecu u župu, ali da bude spreman na protivljenje.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo papi. Kaže da su on i njegov partner prihvatili papin savjet te da su sretni što su to učinili.

Komentari

Komentari