Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

SOA upozorila: Sigurnosne ugroze stižu s jugoistoka…

Sigurnosna situacija u Republici Hrvatskoj je stabilna i trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali značajnije destabilizacije sigurnosnih prilika, stoji u šestom po redu javnom godišnjem izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije, pišu 24sata.

To, međutim, ne znači da nema različitih sigurnosnih rizika te potencijalnih ugroza: Naglašava se kako je jugoistočno susjedstvo RH “još uvijek opterećeno brojnim sigurnosnim, političkim, gospodarskim i društvenim izazovima” te da takve prilike otvaraju prostor za “djelovanje izvanjskih aktera, posebice država čiji se interesi i pogledi ne podudaraju s euroatlantskom perspektivom ovih prostora.”

Ističe se i da je “transnacionalni organizirani kriminal” snažan na jugoistoku Europe (tzv. balkanska ruta i dalje ostaje glavna ruta za dovoz heroina u Europu, a vrlo je značajna i za krijumčarenje marihuane) te da je još uvijek prisutna teroristička prijetnja Europi, odnosno da “povratak boraca ISIL-a u matične europske države predstavlja osobit rizik za sigurnost”.

Tijekom 2019. godine u države hrvatskog jugoistočnog susjedstva vratilo se 136 osoba iz Sirije, od kojih je najmanje 12 boraca ISIL-a, dok su ostalo uglavnom žene i djeca. U izvješću stoji i da se preko teritorija RH “stalno odvijaju pokušaji krijumčarenja oružja prema zapadnoj Europi, što je spriječeno više puta tijekom 2019. godine” te se naglašava da u kontekstu krijumčarenja oružja “postoji stalni rizik od pokušaja krijumčarenja roba koje mogu poslužiti kao komponente oružja za masovno uništenje”.

Značajan je i porast “kibernetizacije” sigurnosno-obavještajne aktivnosti, odnosno sve veći broj sigurnosnih ugroza u kibernetičkoj sferi; u izvješću tako stoji da je u prošloj godini “Centar za kibernetičke tehnologije SOA-e detektirao i zaustavio pet sofisticiranih kibernetičkih napada, među kojima su bili i napadi na Ministarstvo obrane te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.”

Naglašava se i da je EU nedavno po prvi put uvela sankcije protiv ruskih, kineskih i sjevernokorejskih hakera i tvrtki, među kojima je i ruska vojna obavještajna služba GRU. I dalje je primjetna prisutnost informacijskog djelovanja prema RH “na način da se u informacijski i medijski prostor plasiraju fragmentirani podaci, lažne i iskrivljene vijesti kojima se pokušava nametnuti viđenje nekog događaja i/ili mijenjati svijest ili stavove kod javnosti”.

Unatoč ukupnom smanjenju na razini Europe, u zadnje se tri godine ipak povećava broj migranata na balkanskoj (istočnomediteranskoj) ruti preko koje se najveći broj migranata i izbjeglica pokušava prebaciti u zapadnu Europu preko teritorija RH. To ujedno znači i da je “balkanska ruta vrlo atraktivna za organizirane kriminalne skupine krijumčara migranata”, pišu 24sata.

Komentari

Komentari