Petak, 4 prosinca, 2020

Snima se film o Titovom Galebu: ‘Taj krš će biti atrakcija, kao Staljinova kuća za odmor’

Dok Nijemci uredno uništavaju sve kuće koje imaju veze s Hitlerom kako bi spriječili okupljanja nacista oko njih, Hrvati ustraju na kultu ličnosti “neumrlog” diktatora.

Brod “Galeb”, važan instrument Titovog kulta ličnosti kojeg je pažljio gradio i na kom se zasnivala njegova neuspješna vladavina državom koja je banktotirala nedugo po njegovoj smrti pod teretom dugova i neučinkovite i iracionalne privrede, je u procesu obnove. Otkad je s njim pošao na putovanje u Englesku 1953. godine pa ondje s Churchillovom vladom dogovorio repozicioniranje Jugoslavije u međublokovskim odnosima pa do kraja života Tito je “Galebom” bio na 14 putovanja posjetivši 18 pretežno nesvrstanih država u Aziji i Africi te nekolicinu europskih. Na tim putovanjima je prešao 85.000 nautičkih milja a na brodu je proveo 478 dana.

To je tema filma “Sinji Galeb” producenta i redatelja Ivan Živkovića Žike, velikog prijatelja, nedavno preminulog Denisa Kuljiša. Trailer je ovdje i možete ga pogledati, materijal je snimljen, a sad je u postupku montaže i prikazivanje se očekuje u proljeće.

Živković kaže da su i njegovi sugovornici različitog mišljenja zbog čega brod odabran kao “temeljni kamen budućeg velikog svjetskog projekta i pokreta kao što su Nesvrstani”, odnosno, simbol pokreta koji je u međuvremenu, kao i socijalizam i Jugoslavija i sve što je Tito predstavljao, neslavno propao. Propao je i Galeb, iako ga u Rijeci sad spašvaju.

– Dio oko kojeg se svi slažu je onaj da je to bilo i zbog teatralnosti, showa što ga sa sobom nosi brod s pratećim brodovima. Nije, naime, samo »Galeb« išao na putovanja, nego je imao obrambene brodove sa strane, pa brod bolnicu s najboljim kirurzima u slučaju da se Titu nešto dogodi. Velika je to bila predstava kad bi uplovljavao u luke netom dekoloniziranih zemalja. Pucali su plutoni, domaćini bi spremili igrokaz, a Tito je u bijeloj odori teatralno silazio s 12-metarskog broda. Neki od sugovornika smatraju da je postojao i Titov strah od atentata, da je mislio da bi mu avion mogli oboriti i da je brod sigurniji način putovanja. Jakovina smatra da mu je brod pružao mogućnost da s njega vodi i normalnu unutarnju politiku. U početku njegove plovidbe nije ni bilo dugih avionskih linija. Jako puno je Tito proveo na moru.

Godina je 1954. a on ide u Burmu i Indiju. Ogroman put, tim više što nije najbolje podnosio more – kazuje Živković. “Titu loše od mora, a admiral mu ne zna plivati, što se doznalo tek kad je slučajno u more upao. Ništa nije smetalo.”

 

Komentari

Komentari