Srijeda, 3 lipnja, 2020

SMILJANA BI SE MOGLA IZVUĆI? Stručnjaci tvrde da je bilo teških propusta u istrazi, a stigla je i zabrinjavajuća izjava rođaka

Sporna su navodna priznanja Smiljane Srnec pred policajcima bez prisutnosti odvjetnika

Tužiteljstvo se neće žaliti na odluku sutkinje istrage koja je za mjesec dana produljila pritvor Smiljani Srnec, osumnjičenoj za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić koje se dogodilo u kolovozu 2000. godine, piše Jutarnji list. Podsjetimo, ona se sumnjiči da je sestrino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući, gdje je stajalo sve do 16. veljače ove godine.

“Zbog tajnosti istrage ne mogu vam reći koja još vještačenja treba obaviti”, izjavio je Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva. Dok Smiljani Srnec traje istražni zatvor tužiteljstvo će nastojati dovršiti istragu i podići optužnicu. Time bi moglo zatražiti i produljenje pritvora do početka suđenja zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, što je zasad jedini argument za pritvaranje Smiljane Srnec. Međutim, ako se to i ne dogodi te Smiljana Srnec izađe na slobodu, tužiteljstvo ima rok od šest mjeseci i još dodatnih mjesec dana za podizanje optužnice.

“Nisam još dobio odluku, ali s obzirom na to da smo tražili ukidanje pritvora, žalit ću se na odluku o produljenju pritvora. Što od vještačenja i tragova tužiteljstvo treba dostaviti nama, još nije poznato, ali pretpostavljam da se radi o vještačenjima tragova nađenima u zamrzivaču”, kaže odvjetnik Krešimir Golubić, koji po službenoj dužnosti brani Smiljanu Srnec.

Nema svjedoka, obitelj šuti

Otprije se zna da nema svjedoka koji bi izravno teretili Smiljanu Srnec za ubojstvo svoje sestre. Svi članovi obitelji odlučili su šutjeti. Da su pristali svjedočiti, bili bi obvezni odgovarati na pitanja tužitelja i obrane. Odvjetnik Golubić tražio je da se zapisnici o ispitivanju policajaca koji su čuli priznanje Smiljane Srnec da je ubila sestru označe kao nezakoniti dokazi. Vrhovni sud je odbio taj zahtjev, vjerojatno čekajući daljnji razvoj istrage.

Ako do suđenja ipak dođe, izvjesno je da će Golubić ponovno tražiti da se ti dokazi izdvoje iz spisa s obzirom na to da se radi o svjedočenju policajaca, a ne same optuženice. To je pravni manevar kojim će obrana pokušati osporiti valjanost tih izjava, jer je policija i podnijela kaznenu prijavu protiv Srnec. Ključni bi u cijeloj priči trebali biti forenzički dokazi, jer je izvjesno da će se ubojstvo teško dokazati svjedočenjima, ne samo zbog odbijanja svjedočenja obitelji, već i zbog toga što je od ubojstva prošlo 19 godina. No, spekulira se i o kvaliteti dokaza kojima tužitelji raspolažu. Za dokazivanje ubojstva će im trebati “krunski” dokaz, koji bi trebali poduprijeti takozvani kontrolni dokazi koji se tiču okolnosti nestanka Jasmine Dominić. Time bi se eliminirali drugi ukućani ili bilo tko drugi osim njezine sestre, kao osumnjičeni za ubojstvo.

Indicije o sestrinim pismima

Tužiteljstvo se zasad može “uhvatiti” jedino za tvrdnje Smiljane Srnec da je bila u kontaktu sa svojom sestrom, iako je ona već bila mrtva. To je dio zapisnika istrage Jasminina nestanka, godinama prije otkrića njezina tijela.  Govorilo se da bi se neki članovi obitelji mogli naći pod istragom zbog prikrivanja zločina, no tužiteljstvo se za taj potez nije odlučilo, očito zbog nedostatka dokaza. Naime, majka Katarina je sa svojim sada pokojnim suprugom Martinom čakovečkoj policiji u ljeto 2005. prijavila Jasminin nestanak. Tada je rekla da Smiljana govori kako s njom kontaktira pismima. No nije poznato je li ikad itko vidio neko od tih pisama.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (UZNEMIRUJUĆE) KOSOVSKI VOJNIK ZA DNEVNO: ‘Nudim 50 tisuća eura za imena srpskih vojnika koji na ovoj slici siluju ženu s Kosova’
>>> KAD ĆE TO SUNCE? Zoran Vakula objavio prognozu za idućih nekoliko dana. Sunca će biti, ali tek nakon jedne meteorološke pojave
>>> (VIDEO) GORE JE NEGO ŠTO STE OČEKIVALI: Pojavio se spot u kojem Ćiro brani Pupovca
>>> Ovako su Zvonimir Boban i Zlatko Dalić reagirali na imenovanje Igora Štimca indijskim izbornikom
Komentari

Komentari